Znate li prepoznati rosaceu?

ljepota, njega, ogledalo, lice

Rosacea je kronično oboljenje lica. Iako se bolest obično manifestira u trećem ili četvrtom desetljeću života, simptomi se mogu javiti i u adolescenciji. Međutim, zabrinjava podatak da samo mali postotak oboljelih traži medicinska pomoć.

kRosacea je kronično oboljenje lica. Iako se bolest obično manifestira u trećem ili četvrtom desetljeću života, simptomi se mogu javiti i u adolescenciji. Međutim, zabrinjava podatak da samo mali postotak oboljelih traži medicinska pomoć.

Rosaceu karakterizira crvenilo koje nalikuje sunčevim opeklinama ili rumenilu koje izaziva hladnoća. Crvenilo se pojavljuje u trenutku kad povećana količina krvi velikom brzinom protiče kroz vene. One se tada šire kako bi se prilagodile tom protoku. Crvenilo može postati uočljivije i upornije kako bolest napreduje. Kod nekih se osoba javlja i povećana suhoća kože lica.

S rosaceom su povezani i prištići, koji se pojavljuju kako bolest napreduje. Oni se razlikuju od prištića koje uzrokuju akne. Naime, kod rosacee se tzv. miteseri i komedoni rijetko pojavljuju. Umjesto toga, osobe s rosaceom imaju vidljivo izražene male krvne žile. Njihovi prištići, od kojih neki sadrže gnoj, nalikuju malim, crvenim kvržicama.

Kod nekih je pak osoba moguće primijetiti crvene linije, koje se pojavljuju kad se osobe oboljele osobe zarumene. Ovu pojavu uzrokuju male krvne žile, koje se zbog povećanja počinju nazirati kroz kožu. Spomenute se crvene linije obično pojavljuju na jagodicama lica — posebno kad se crvenilo smanji.

kČest simptom rosacee je tzv. baburasti odnosno "krumpirasti nos". Ovo stanje pod nazivom rinofima nastaje kod neliječene rosacee. Rinofima češće pogađa muškarce, kod kojih se javljaju male, kvrgaste izrasline na nosu. Povećavanjem njihovog broja, nos i obrazi mogu nalikovati na oteklinu.

Oko polovice osoba s rosaceom ima simptome oko očiju i na očnim kapcima. Moguć je osjećaj žarenja i pojava "pijeska u očima" (konjunktivitis). Oči može zahvatiti crvenilo i krvavi podljevi, a vid može postati zamućen. U rijetkim slučajevima, ako se bolest ne liječi, problemi mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija s vidom.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!