Znate li što drhtanje ruku, nokti plave boje ili oni lomljivi govore o vašem zdravlju? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li što drhtanje ruku, nokti plave boje ili oni lomljivi govore o vašem zdravlju?

Shutterstock

Iako u ruke i nokte gledamo svakog dana, rijetko na njima primjećujemo promjene i znakove koji bi mogli upućivati na probleme sa zdravljem.

Lomljivi nokti pa i drhtave ruke mogu reći puno o zdravlju organizma, saznajte na što biste trebali obratiti pažnju!

Drhtanje ruku:  Ako vam se ruke nekontrolirano tresu, za početak ne paničarite jer se može raditi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lijekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu uzrokovati ovu pojavu. No, ako vam se ruke prečesto nekontrolirano tresu, vrijeme je da posjetite liječnika jer se može raditi i o Parkinsonovoj bolesti, rekao je dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz New Yorka.

Roditelji, sumnjate da vaše dijete koristi opojna sredstava? Provjerite besplatno i anonimno

Lomljivi nokti: Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cinka. Prema riječima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga prehrani.

Bijele mrlje na noktima: Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim prehrambenim navikama, točnije s pomanjkanjem cinka, kalcija i željeza u organizmu. Problem možete riješiti suplementima i konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

Naučite kako prilagoditi izgled obrva vašem obliku lica

Koža koja se ljušti i peruta: Ako vam se koža na prstima iznenada počne perutati , možda vašem organizmu nedostaje vitamina B. Ovaj vitamin potiče rast noktiju i obnovu kože, a također stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka prehrani, možete ga pronaći u ribama, kikirikiju, gljivama, avokadu…

Plava boja noktiju: Ako vam nokti postanu plave boje to bi značilo da ne dobivaju dovoljno kisika. Razlog može biti bolest dišnog sustava ili Raynaudov sindrom – periferna arterijska bolest. Do ove pojave može doći, ali isto tako kod nekih osoba cirkulacija je jednostavno lošija, posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savjet liječnika.

Avokado – čuvar zdravlja i ljepote

Tanki, mekani i savitljivi nokti: Ovakvi nokti mogu ukazivati na nedostatak kalcija ili proteina. Pazite da u prehranu unesete dovoljno mliječnih proizvoda, kao i sardina i špinata. Ako to ne pomogne, posjetite liječnika.

A. A.
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo