Zdravlje

Zdravlje

Znate li svoju krvnu grupu? Neke su podložnije demenciji, moždanom udaru i drugima bolestima

Shutterstock

Zbog ovih 8 mogućih zdravstvenih problema potrebno je poznavati krvnu grupu i možda spriječiti bolest na vrijeme.

Wiley Interdisciplinary Reviews: Systems Biology and Medicine objavio je kako su određene krvne grupe po pitanju određenih bolesti rizičnije od drugih te tako utvrdio važnost poznavanja krvne grupe, A, B, AB ili 0, navodi thehealthy.com.

Sve što trebate znati o krvnim grupama

1. Krvni ugrušci – AB, A i B

Danski su znanstvenici utvrdili kako su određene krvne grupe po genetskoj predispoziciji sklonije po razvoj krvnih ugrušaka u nogama. Takvi ugrušci mogu dospjeti do pluća i tako postati životno ugrožavajući.

Krvne grupe koje su nešto rizičnije AB, A i B su, a one su se pokazale za 40 posto rizičnije nego krvna grupa 0, najčešća krvna grupa.

2. Bolesti srca – A, B i AB

Povećan rizik od bolesti srca, ali i kraći životni vijek, navodi studija objavljena u BMC Medicine, češća je kod osoba s krvnim grupama A, B i AB nego s osobama s krvnom grupom 0. 

3. Rak želuca – A i AB

Dok je ranije već bilo poznato kako su osobe s krvnom grupom A u riziku od raka želuca, studija objavljena u BMC Cancer u tu je skupinu svrstala i one s krvnom grupom AB. 

Točnije, pronašli su poveznicu te krvne grupe i raka želuca kod kineske populacije ljudi.  

4. Smanjena plodnost – 0

Zbog veće količine hormona FSH, žene s krvnom grupom 0 imaju smanjenu plodnost, odnosno smanjena je rezerva jajnih stanica, navodi studija objavljena u Human Reproduction.

S druge strane, godine su i dalje ključni faktor rizika po pitanju plodnosti.

Povećajte plodnost prirodnim putem

5. Rizična trudnoća 

Na samu trudnoću ne utječe sama krvna grupa koliko utječe pozitivan ili negativan predznak. 

Naime, kod žena čiji je predznak jednak predznaku djeteta, trudnoća ne bi trebala biti problem, no ako majka recimo ima negativnu krvnu grupu, a dijete pozitivnu, majčino tijelo može stvoriti antitijela koja će se boriti protiv djetetove krvi. Ipak, takvo ponašanje neće narušiti zdravlje djeteta, no moglo bi utjecati na buduće trudnoće

6. Demencija i gubitak pamćenja – AB

Za 82 posto, osobe s krvnom grupom AB, rizičniji su za razvoj kognitivnih bolesti, navodi studija objavljena u Neurology. Takvi rezultati pojašnjavaju se s povećanom razinom određenog faktora koji se nalazi u ovoj krvnoj grupi, a koji pomaže u zgrušnjavanju krvi

Demenciju mogu uzrokovati i visok krvni tlak, dijabetes te pušenje.

7. Moždani udar – A, B i AB

Studija objavljena u Journal of Thrombosis and Haemostasis zaključila je kako za krvnu grupu 0 postoje najmanje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti kakav je i moždani udar. 

Iako se još uvijek pokušava utvrditi koji je točan razlog toga, sumnja se na brojnost faktora kod krvne grupe 0 koji se već ranije povezivao s moždanim udarom i krvnim ugrušcima.

8. Ubodi komaraca – 0

Malo istraživanje utvrdilo je kako su osobe s krvnom grupom 0 privlačnije komarcima nego su to recimo oni s krvnom grupom A. Krvna grupa B, pronašla se u nekoj sredini.

Krvna grupa otkriva ljubavne sklonosti

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo