Zdravlje

Zdravlje

Zračenje zbog raka dojke dovodi srce u opasnost

Zračenje može izliječiti rak dojke, no također može povisiti opasnost žene za bolesti srca, tvrde britanski istraživači. Ovaj se rizik javlja nekoliko godina nakon izloženosti, nastavlja se sljedećih 20 godina, a raste proporcionalno dozi zračenja koje srce primi.

Rizik razvijanja bolesti srca kod žena koje su rak liječile zračenjem otprije je poznat znanstvenicima, ali do sada nisu bili upoznati s razmjerima tog rizika. Istraživači su analizirali 2168 slučajeva raka dojke u Švedskoj i Danskoj, a sve su žene prošle terapiju zračenjem. Za vrijeme istraživanja 963 ispitanice doživjele su bitniji srčani problem, poput srčang udara, operacije začepljenih arterija ili su pak umrle zbog ishemijskog udara, usporedno s 1205 žena koje nisu zamijetile nikakve tegobe sa svojim srcem.

Ustanovili su kako se rizik od razvoja srčane bolesti povećao proporcionalno količini zračenja kojoj su žene bile izložene. Za svaku jedinicu zračenja (Gray), njihov se rizik povećao za 7,4 posto. Tako je doza prosječnog zračenja bila 4,9 Graya, što bi značilo 36 posto viši rizik od bolesti srca za ove ispitanice.

Iako zračenje povisuje rizik za zdravlje srca, istraživači ističu kako se ono svejedno ne bi trebalo izbjegavati kao metoda liječenja raka.

“Rezultati naše studije ne bi smjeli prestrašiti žene tako da se one predomisle oko radioterapije. Ona je postupak koji spašava život”, savjetovala je voditeljica istraživanja Sarah Darby sa Sveučilišta iz Oxforda.

Studija je objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo