Ovaj vitamin je ključan za prevenciju demencije, kardiovaskularno zdravlje i brojne metaboličke procese - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovaj vitamin je ključan za prevenciju demencije, kardiovaskularno zdravlje i brojne metaboličke procese

Shutterstock

Najnovija istraživanja dodatno su stavila naglasak na važnost vitamina D i njegov utjecaj na naše cjelokupno zdravlje

Vitamin D igra brojne uloge u našem tijelu, uključujući poticanje apsorpcije kalcija u crijevima kako bi se omogućila normalna kalcifikacija i rast kostiju, smanjenje upale i moduliranje rasta stanica.

Vitamin D ključan je za zdravlje kostiju, imunološku funkciju i regulaciju različitih metaboličkih procesa. Nedavne studije otkrivaju alarmantnu statistiku – do 42% stanovništva pati od nedostatka ovog vitamina, upozorio je dr. Kevin Huffman.

Simptomi nedostatka vitamina D uključuju slabost mišića, bolove u kostima, bolove u mišićima i trnce u rukama i nogama.

Što uzrokuje porast raka debelog crijeva među mlađima od 40 godina? Evo na što sumnjaju stručnjaci

Studije su pokazale da je nedostatak vitamina D povezan s gubitkom plastičnosti mozga, pogoršanjem simptoma sindroma policističnih jajnika i, za trudnice, povećanim rizikom od dijabetesa kod njihove djece.

Nedostatak vitamina D povezan je s povećanom smrtnošću od raka

Veza između vitamina D i karcinogeneze je zamršena; obuhvaća njegovu ključnu ulogu u regulaciji rasta stanica, apoptoze – programirane stanične smrti – kao i imunološke funkcije, kaže Huffman.

Nedavna studija objavljena u European Journal of Cancer pregledala je utjecaj nedostatka vitamina D na smrtnost kod 18 različitih vrsta raka, kao i na ukupnu smrtnost od raka. Zaključeno je da je nedostatak vitamina D povezan s povećanom smrtnošću od raka i četiri specifična raka: želuca, debelog crijeva, pluća i prostate.

Shutterstock

Nedostatak vitamina D također je povezan s povećanom smrtnošću od raka pluća i prostate. Autori su također istražili je li suplementacija vitaminom D ili multivitaminima utjecala na ishode smrtnosti i otkrili da je, u usporedbi sa sudionicima koji nisu uzimali suplemente, suplementacija vitaminom D povezana s nižom smrtnošću od raka pluća, kao i nižom ukupnom smrtnošću od raka. Uzimanje multivitamina povezano je s nižom smrtnošću od melanoma.

Utječe li nedostatak vitamina D na rizik od kardiovaskularnih bolesti?

Studije su utvrdile da vitamin D igra ulogu u kardiovaskularnom zdravlju djelujući na endotelna i glatka mišićna tkiva za regulaciju krvnog tlaka, a daljnja istraživanja ukazala su na povezanost između nedostatka vitamina D i kardiovaskularnih bolesti kod ljudi s već postojećim čimbenicima rizika, poput tipa 2. dijabetes ili visokog krvnog tlaka.

Međutim, pregled iz 2021. ustvrdio je da “nema čvrstih dokaza za korisne učinke vitamina D na rizik od kardiovaskularnih bolesti”.

Nedavna studija imala je za cilj procijeniti vezu između razine vitamina D i kardiovaskularnih bolesti, kao i kardiovaskularnih događaja (kao što su srčani i moždani udar) analizom 5684 sudionika iz Lausanne (Švicarska). Prosječno vrijeme praćenja za ovu studiju bilo je 14,4 godine.

Istraživači su otkrili da je nedostatak vitamina D povezan s povećanom vjerojatnošću kardiovaskularnih događaja, ali ne i kardiovaskularnim bolestima ili ukupnom smrtnošću.

Shutterstock

Nedostatak vitamina D i povećana smrtnost od sepse u starijih

Druga nedavna studija, objavljena u Nutrients, otkrila je utjecaj teškog nedostatka vitamina D na ishode smrtnosti kod starijih osoba sa sepsom.

Istraživači su otkrili da je ozbiljan nedostatak vitamina D povezan s povećanjem 14-dnevne, 28-dnevne i ukupne smrtnosti u bolnici od sepse. U svom radu, autori ističu ulogu vitamina D u imunitetu kao potencijalni mehanizam za ovu vezu, iako ističu da: “Patofiziologija po kojoj nedostatak vitamina D utječe na stopu smrtnosti od sepse još nije jasna.”

Nedostatak vitamina D je faktor rizika za demenciju u mladoj dobi

Prethodno se smatralo da demencija s ranim početkom (prije 65. godine) ima genetski uzrok, no nova studija objavljena u JAMA Neurology to je osporila.

Procjenom više od 350 000 osoba mlađih od 65 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu, istraživači su odredili 15 čimbenika rizika za pojavu demencije u mladosti, što uključuje nedostatak vitamina D. Iako su potrebna daljnja istraživanja, studija pokazuje kako se status vitamina D i drugi promjenjivi čimbenici rizika mogu uključiti u strategije prevencije demencije.

Ključno je, doista bez kompromisa, da potičemo pacijente da ispune svoje potrebe za vitaminom D; poticati ih na izlaganje sunčevoj svjetlosti, unos hrane koja sadrži vitamin D i dodatke prehrani kada je to potrebno, zaključio je Huffman.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo