Zdravlje

Zdravlje

Ovih pet biljaka najbolje rješava “ženske probleme”

Foto: Shutterstock

Čajevi od ovih biljaka pomoći će ublažiti simptome menopauze, dismonereje, bolove ili jaka krvarenja

Fitoterapija je medicinska praksa utemeljena na znanosti i stoga se razlikuje od drugih pristupa liječenja biljkama, poput travarstva. Za ovih pet biljaka postoje dokazi da pomažu ženskom zdravlju i problemima vezanim uz menstrualni ciklus ili menopauzu.

Osim što sadrže ljekovita eterična ulja, sadrže i druge sastojke koji pomažu “ženskim problemima”. Tako u slučaju bolnih menstruacija blagotvorno djeluju biljke sa obiljem tanina.

Ove biljke neodoljivo mirišu, a još bolje čiste dom

Iako nisu jedine, ovo je pet najčešće spominjanih:

1. Vrkuta (gospin plašt)

Osim što djeluje umirujuće na živčani sustav, liječi poremećaje spavanja, otklanja umor, letargiju i melankoliju, čaj od ove biljke poznat je u liječenju ženskih bolesti.

Njezini listovi se koriste za ublažavanje simptoma menopauze (valunzi, noćno znojenje) i menstrualnih problema jer regulira krvarenje, zbog tanina koji sadrži, te ublažava bol.

Shutterstock

Ponekad se koristi i kod endometrioze. U narodnoj medicini ženama se preporučuje ispijanje čaja od vrkute kroz nekoliko tjedana nakon poroda kako bi se maternica brže vratila u prvobitno stanje.

2. Hajdučka trava (stolisnik)

Poznata su njegova protuupalna svojstva, a također se koristi za ublažavanje oteklina te zaustavljanje krvarenja jer ubrzava zgrušavanje krvi.

Pomaže kod bolnih mjesečnica, blagotvorno utječe na žensko reproduktivno zdravlje te pomaže kod upala mjehura i jajnika.

3. Kadulja (žalfija)

Najčešće se spominje za liječenje upala grla i usne šupljine. Također jača imunološki sustav i pomaže kod probavnih tegoba i noćnog znojenja.

Shutterstock

Čaj se koristi za ublažavanje menstrualnih bolova jer smiruje grčeve i napetost.

4. Kantarion (gospina trava)

Čaj od ove biljke koristi se za liječenje nesanice, depresije te općenito smirivanje živčanog sustava.

Kantarion je odličan za žensko zdravlje te se ulje kantariona koristi kao prirodni lijek za rješavanje gljivičnih infekcija ili problema s kožom.

Pomaže kod slabokrvnosti, premorenosti te problema koje sa sobom donosi ulazak u menopauzu.

Alergičari, oprez! Ove aeroalergene biljke stvaraju vam najviše problema u ožujku i travnju

5. Macina trava

U narodnoj medici se koristi za postizanje hormonalnog balansa te povećanje plodnosti. No, ne djeluje instantno već ga je potrebno konzumirati minimalno mjesec dana do tri kako bi se primijetile promjene.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo