Ovo su načini na koje možete smanjiti bol u sinusima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su načini na koje možete smanjiti bol u sinusima

Ako bol u sinusima ne jenjava, možda je uzrok bakterijski pa treba potražiti pomoć liječnika

Prehlada otežava disanje, a i spavanje. Ponekad sa sobom donosi i začepljene sinuse, što je dodatna razina boli i neugode. Glava ionako boli u većini prehlada, a bol sinusa je ipak stepenica iznad.

Karakterizira ju neugodna bol u području čela, očiju, obraza i nosa. Bol se može pogoršati kada dodirnete lice ili držite glavu prema dolje. Liječniku se javite u slučaju da bol ne popušta u skladu s ostalim simptomima prehlade. To bi moglo značiti da su bakterije u začepljenim sinusima uzrokovale sinusitis, za koji trebate antibiotik.

Do kraja života dovoljno je da svaki dan napravite samo ovih 5 vježbi 

Bez obzira na to je li vaša bol u sinusima uzrokovana prehladom ili bakterijskom infekcijom, evo kako je možete ublažiti, savjetuje webmd.com

1. Sprej za nos

Zamolite svog liječnika ili ljekarnika da vam predloži obični sprej. Slana otopina ublažit će oticanje sinusa i pomoći u razbijanju sluzi koja vam začepljuje nos. Možete ga koristiti do šest puta dnevno bez brige o nuspojavama. Također možete sami napraviti fiziološki sprej za nos. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika kako i provjerite je li voda koju koristite destilirana ili prokuhana, a ne izravno iz slavine.

Shutterstock

2. Koristite ovlaživač zraka

Začepljeni sinusi dobro reagiraju na vlažan zrak. Korištenje ovlaživača zraka, osobito noću, pomoći će vam da sinuse održite otvorenima i smanjite pritisak. Također možete pokušati sjediti u sparnoj kupaonici nakon vrućeg tuširanja ili udisati paru iz posude s vrućom vodom za brže olakšanje.

3. Topli oblog

Olakšajte oticanje i pulsiranje u glavi toplom, mokrom krpom preko čela, očiju i obraza.

Kako kvalitetnije živjeti? Evo nekoliko jednostavnih savjeta

4. Dekongestivni sprej za nos

Čak i oni bez recepta olakšavaju začepljenost i pružaju olakšanje, osobito u ranoj fazi prehlade. Nemojte ga koristiti dulje od 3 dana jer u protivnom može pogoršati začepljenost.

5. Lijekovi protiv bolova

Ibuprofeni mogu ublažiti bol u sinusima. Ako bolovi traju i nakon 10 dana, razgovarajte sa svojim liječnikom. Možda će vam trebati antibiotik ili drugačija terapija.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo