Pet simptoma koji ne izgledaju zabrinjavajuće, ali mogu ukazivati na rak želuca - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pet simptoma koji ne izgledaju zabrinjavajuće, ali mogu ukazivati na rak želuca

Mnogi su skloni zanemarivati simptome koji, istina, mogu biti tu zbog više razloga. No, posjet liječniku na vrijeme mogao bi vam spasiti život

Rizik od raka želuca raste sa životnom dobi. Uglavnom obolijevaju stariji od 55 godina, i to muškarci dva puta češće od žena. I dalje je među najčešćim oblicima karcinoma, iako je godinama u padu.

Prepoznajte 10 simptoma tjeskobe i naučite kako prekinuti začarani krug

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca, a 1994. ju je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila karcinogenom za neke oblike tumora želuca.

Većem riziku izloženi su pušači, alkoholičari te osobe koje jedu puno presoljene i dimljene hrane. S druge strane, mnoge studije pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži C- vitamin i b-karoten smanjuju rizik od raka želuca.

Iako simptomi nisu uvijek jasni, neki se javljaju vrlo rano i ne bi ih trebalo zanemarivati. 

1. Gubitak kilograma 

Neobjašnjiv gubitak kilograma često je jedan od prvih simptoma više bolesti i nikada se ne bi trebao zanemarivati. Za mnoge osobe s rakom upravo je gubitak apetita prva indikacija bolesti.

2. Natečen trbuh 

Često će se kao simptom javiti čudan osjećaj u trbuhu, a bol se može pogoršavati kako se razvija tumor. Liječnik bi trebao moći opipati masu u trbuhu.

3. Bolan trbuh

Stalna bol u trbuhu bi mogla biti simptom raka, posebno ako je lokalizirana u gornjem dijelu trbuha. Kako navode stručnjaci ovaj simptom se često javi tek u uznapredovaloj fazi raka. Kasnije se može javiti i povraćanje te tamna stolica. 

Shutterstock

4. Mučnina i povraćanje 

Mogu biti rani znaci raka želuca, a može se pojaviti i krv. Kako su simptomi slični i drugim stanjima, rak može uznapredovati ako se ne primijeti na vrijeme stoga je važno posjetiti liječnika i ne ignorirati ove probleme.

5. Gastritis

Gastritis je čest simptom raka želuca, kažu stručnjaci. Određeni faktori mogu utjecati na pogoršanje gastritisa, što može i povećati šanse da će se razviti rak. Pretilost, primjerice, može uzrokovati razne promjene koje mogu dovesti do razvoja raka.

Mogu se javiti i gubitak apetita, gađenje prema hrani, povraćanje krvi, krv u stolici i anemija koja se javlja zbog okultnog krvarenja (neprimjetna krvarenja koja se najčešće otkrivaju kemijskim ispitivanjima).

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo