Zdravlje

Zdravlje

Mrežnicu oka treba pregledati svake dvije godine, bez obzira na promjene vida

Retinu biste trebali redovito pregledavati jer redovni oftalmološki pregled može otkriti puno poremećaja i bolesti

Unutarnja ovojnica oka – mrežnica ili retina – sadrži vidne stanice, štapiće i čunjiće koji pomažu u osjetu svjetla i raspoznavanju boja. Smještena je na stražnjem dijelu očne jabučice i njezin je najvažniji dio.

Retinu biste trebali redovito pregledavati, po mogućnosti svake godine na redovnom oftalmološkom pregledu jer pregledi mogu otkriti puno poremećaja i bolesti. Stoga bi pacijenti svih dobi – uključujući i školarce – trebali ići na njih. A ako ste mlađi od 40, na oftalmološki pregled s pregledom stanja očne pozadine trebali biste obaviti svake dvije godine, bez obzira na to imate li promjene vida kao što su kratkovidnost ili dalekovidnost.

Značaj oftalmološkog pregleda kod dijabetesa: Očuvanje vida kroz rano otkrivanje i sprječavanje komplikacija

Pacijenti sa šećernom bolešću posebna su skupina. Oni oftalmološki pregled moraju obaviti svakih godinu do dvije, bez obzira na to što možda imaju dobar vid i nemaju nikakvih simptoma. Čak i početno malo krvarenje uzrokovano dijabetesom može kasnije napraviti veliki problem vašim očima.

Najnoviji laser za retinu IRIDEX, koji je stigao i u našu polikliniku i prvi je takav u Zagrebu, koristi mikropulsnu tehnologiju, sasvim novu na tržištu. Naime, za razliku od standardnih lasera, on ima i tehnologiju koja ne koagulira tkivo, već stimulira stanice retine i tako obnavlja zdrave stanice. Zbog toga se može koristiti kod dugotrajnih edema u makuli, bilo dijabetičnih bilo serozne etiologije.

Dr. Perevoznikova kaže kako retinu treba redovito pregledavati

Ova tehnologija se koristi i u liječenju glaukoma, naprednija je od standardne laserske terapije glaukoma. IRIDEX laser radi i standardne procedure na retini. Princip njegova rada je takav da laser zagrijava tkivo, protein na mjestu izlaganja se raspada, stvaraju se koagulansi, odnosno točke lijepljenja, i tako se spajaju određeni dijelovi mrežnice.

Zahvaljujući tome, mrežnica se ojačava, poboljšava se njena prokrvljenost i prehrana te se sprječava prodiranje tekućine između slojeva. Ova najnovija tehnologija fino kontrolira toplinsku energiju. Laserski snop uz ponavljanje kratkih impulsa dopušta tkivu da se ohladi te tako smanjuje nakupljanje topline štedeći i čuvajući retinalno tkivo.

Pregrijavanje tkiva na ciljanom mjestu laseriranja time se sprječava, kao i širenje topline izvan ciljanog područja. To pak smanjuje ili čak potpuno eliminira komplikacije. Liječnici mogu lako kontrolirati trajanje impulsa i intervala, što omogućuje fleksibilnost i finu kontrolu energije koja se isporučuje, što omogućuje učinkovitije liječenje i bolje konačne rezultate za naše pacijente. Ova se metoda liječenja trenutačno najčešće koristi u slučajevima retinalnih vaskularnih bolesti s makularnim edemom, kao što su dijabetički makularni edem (DME), centralna serozna korioretinopatija (CSR) i makularni edem zbog okluzije retinalne vene (BRVO). Nakon laserskog tretmana retine, uzimanje posebnih lijekova ili stavljanja kapi nije potrebno. Možete se ponašati kao da i niste upravo bili na zahvatu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo