Problem nastaje u srednjim godinama kad višak škroba dodaje kilograme. Birajte zato radije špinat ili mrkvu ispred krumpira, graška ili kukuruza
Povrće je zdravo i već ste na dobrom putu ako je na vašem jelovniku češće nego slatkiši i voko prerađea hrana. No, jeste li znali da vas konzumiranje pogrešne vrste povrća može udebljati u srednjim godinama? To je period kad metabolizam usporava, a ubacivanjem samo dodatnih 100 g krumpira, graška ili kukuruza svaki dan moglo bi dodati 2-3 kilograma vašem struku, sugerira studija istraživača s Harvarda.
Ljudi koji jedu više porcija graška, kukuruza šećerca i krumpira imaju veću vjerojatnost da će se udebljati od onih koji uživaju u povrću bez škroba poput brokule, mrkve i špinata. Prelazak na prehranu bogatu vlaknima – kao što su cjelovite žitarice i voće uključujući jabuke i kruške – također može smanjiti učinke širenja struka u srednjoj dobi, otkrili su.
Jedan dijetni napitak budi apetit i uzrokuje debljanje – posebno kod žena
Pratili navike 24 godine
Istraživači s Harvard TH Chan School of Public Health promatrali su prehranu 136.432 muškaraca i žena u dobi od 65 godina ili mlađih između 1986. i 2014., tijekom prosječnog vremena od 24 godine. Sudionici su ispunjavali upitnike o osobnim karakteristikama, povijesti bolesti, načinu života i drugim čimbenicima povezanim sa zdravljem na početku studije i svake 2-4 godine nakon toga.
U prosjeku, ljudi su dobili oko 1,5 kg svake četiri godine. Studija je otkrila kako su povećanja glikemijskog indeksa i glikemijskog opterećenja – mjere učinaka različitih namirnica na razinu šećera u krvi – snažno povezana s debljanjem.
Na primjer, povećanje škroba ili dodanog šećera od 100 g/dan povezano je s povećanjem težine od dodatnih 0,8 kg na već spomenutih 1,5 kg tijekom četiri godine. Povećanje unosa vlakana od 10 g dnevno, s druge strane povezano je s prosječno 0,7 kg manjom težinom, prema njihovima nalazima.
Veći utjecaj kod pretilih
Poveznice između tih faktora su bile jače među sudionicima s prekomjernom tjelesnom težinom nego kod onih s normalnom težinom. Većina tih asocijacija također je bila jača među ženama.
Kada su ugljikohidrati krivci za debljanje?
U daljnjim analizama, istraživači su otkrili da je zamjena ugljikohidrata iz rafiniranih žitarica, škrobnog povrća i zaslađenih napitaka jednakim porcijama ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica, voća i povrća bez škroba povezana s manjim debljanjem.
Iako je riječ o opservacijskoj studiji, koja nje konkretna jer su ljudi sami popunjavali upitnike, ova otkrića naglašavaju potencijalnu važnost kvalitete i izvora ugljikohidrata za dugoročno upravljanje tjelesnom težinom, posebno za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, kažu autori studije.
N. M.