Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kada su ugljikohidrati krivci za debljanje?

Foto: Shutterstock

Izbjegavati ugljikohidrate prvi je savjet koji vam netko daje kada spomenete da je vrijeme za dijetu, no trebate li to zbilja napraviti?

Razne vrste prehrana koje se savjetuju kao pomoć pri mršavljenju uključuju prehranu koje govore da i do 40 posto vaše prehrane budu ugljikohidrati, 40 posto bjelančevine, a tek 20 posto masnoće. No, postoje i one s većim udjelom ugljikohidrata, od 50 posto, dok postoje i one dijete s malim unosom ugljikohidrata. Ove su podjele zbunjujuće, pogotovo kada su ugljikohidrati na toliko lošem glasu.

Važno je znati kako su ugljikohidrati jedan od osnovnih sastojaka naše prehrane, uz bjelančevine i masti, a dijelimo ih na one loše i dobre, odnosno jednostavne i kompleksne. Razlika između ovih vrsta ugljikohidrata je to što jedne imaju visoki glikemijski indeks, a drugi niski. 

  • Loši ili jednostavni ugljikohidrati se brzo probavljaju i podižu razinu glukoze u krvi, odnosno imaju visoki glikemijski indeks, a primjer ovih ugljikohidrata je bijeli kruh.
  • S druge strane, kompleksni ugljikohidrati imaju niski glikemijski indeks i tu spada voće, poput jabuke i grejpa, i povrće poput šparoga, brokule i prokulica.

Čak i prema ovoj podjeli možete shvatiti kako se ugljikohidrati ne nalaze samo u škrobnoj hrani, već da je sastojak i voća i povrća kojeg biste trebali što više unijeti u svoju prehranu.

Prerađivanjem hrane, a u to se ubraja i kuhanje iste dovodi do povećanja glikemijskog indeksa i samim time su te namirnice i veći uzroci debljanja od neprerađenih ugljikohidrata. 

Prava je istina da su ugljikohidrati izuzetno važan izvor energije i zbog toga se savjetuje jesti ih najviše ujutro. Također, ako se bavite težom tjelesnom aktivnošću ili radite na definiciji svojeg tijela, ugljikohidrati se preporučuju konzumirati nakon treninga, kako biste osigurali dovoljno energije svojim mišićima i nedopustili nepotrebnu njihovu razgradnju.

Ako želite smršavjeti, odaberite jedan od načina prehrane koji će odgovarati vašem cilju te unos ugljikohidrata ograničite prema toj prehrani i preporučenom dnevnom unosu kalorija.

I kod debljanja i kod mršavljenja, kao i kod izgradnje definicije tijela, odgovarajuća prehrana je prvi korak prema tom cilju, a potpuno izbacivanje ugljikohidrata iz svoje prehrane dovest će vaše tijelo do određenog cilja, no i do stanja iscrpljenosti. 

Otkrivamo vam i tajnu jeftinog mršavljenja, a saznajte i što je to paleo prehrana u kojoj ima vrlo malo ugljikohidrata. 

Foto: Shutterstock

G.H. 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo