Zdravlje

Zdravlje

Post 16:8 je povezan s 91 posto većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti

Shutterstock

Ograničavanje prehrane na kratki prozor od 8 sati dnevno može dovesti do većeg rizika od smrti od srčanog i moždanog udara, prema novoj studiji.

Osobe koje slijede jednu od popularnijih vremenski ograničenih strategija prehrane, isprekidani post 16:8, mogu imati veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti od onih koji ne poste ili ne koriste druge tehnike posta, pokazalo je novo istraživanje.

Shutterstock

Intermittent fasting postao je moderan način da se izgubi težina, poboljša kolesterol, ubrzata metabolizam i potencijalno smanjiti rizik od određenih kroničnih bolesti. Međutim, ovo novo istraživanje baca sumnju na dugoročne zdravstvene prednosti ove strategije prehrane.

Pojedinosti iz studije

Istraživači su rekli da su otkrili da su sudionici koji su prakticirali isprekidani post 16:8 imali 91 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti od onih koji nisu prakticirali ovu vrstu posta.

Shutterstock

Također su izvijestili da su oni s postojećom kardiovaskularnom bolešću koji su konzumirali sve svoje kalorije između 8 i 10 sati također imali 66 posto veći rizik od smrti od srčanih bolesti i moždanog udara.

Zašto je dobro jesti svinjsku mast, špek i luk? Nutricionistica ima zanimljiv odgovor

Istraživači su također primijetili da su među ljudima s rakom oni koji nisu prakticirali post i unosili dnevne kalorije tijekom 16-satnog okvira zapravo imali manji rizik od smrti od raka od onih koji su jeli u ograničenijem vremenskom okviru.

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo