Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte ovih pet znakova da vam možda prijeti moždani udar

shutterstock

Moždani udar među najčešćim je uzrocima smrti i ne bira spol niti dob. Događa se kad se prekine opskrba krvi u mozgu, a nastupa neočekivano i iznenada

Prije stvarnog moždanog udara, nerijetko se ljudima dogodi TIA (Tranzitorna ishemijska ataka). Iako ne ostavlja posjedice, simptomi su vrlo slični, samo traju kraće.

Do pojava simptoma moždanog udara dolazi jer ugrušak prekida dotok krvi u mozak, a kad se on pomakne, simptomi prestaju. Oni su padanje lica na jednu stranu, nemogućnost podizanja i zadržavanja obje ruke u zraku te nerazgovijetan govor.

Nikola Talan: Tri krvne pretrage koje morate napraviti kako bi prevenirali srčani udar

Izuzetno je važno ne ignorirati ovo stanje, iako ćete se poslije osjećati dobro. Obavezno se javite liječniku jer ovo može biti znak da vam prijeti pravi moždani udar tijekom sljedećih dana ili tjedana.

Da bi pomogli ljudima da obrate više pažnje na ovo opasno zdravstveno stanje, liječnici su nabrojali pet najčešćih ranih znakova upozorenja koji prethode moždanom udaru.

1. Poteškoće s ravnotežom

Kao jedan od najčešćih simptoma ovog stanja, liječnici ističu osećaj slabosti i poteškoće u održavanju ravnoteže.

Shutterstock

2. Gubitak vida

Pojedinci mogu doživjeti gubitak vida na jedno ili oba oka ili imati dvostruki vid, rekao je dr. Larry Goldstein za Huffpost.

3. Opušteno lice ili ukočenost

Spuštanje lica ili gubitak kontrole mišića na jednoj strani jedanje od najčešćih pokazatelja opasnosti. Može se osjetiti utrnulost na licu, a može vam odjednom postati teško osmjehnuti se ili pomaknuti dijelove usana.

4. Osećaj slabosti u rukama

Osećaj slabosti u rukama je jedan od mogućih znakova upozorenja za ishemijski napad.

Shutterstock

Podizanje predmeta i držanje ruku u zraku može vam odjednom postati teško. Treba se zabrinuti ako vam se to prije nije događalo. Ovaj simptom se obično javlja na jednoj strani tijela, ističe dr. Goldstein.

5. Problemi s govorom

Ljudi mogu imati poteškoća s pričanjem ili teško pronalaze prave riječi. Govorite li nejasno ili nelogično, nešto nije u redu i trebate se hitno javiti liječniku.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo