Prepoznajte simptome mioma maternice - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte simptome mioma maternice

Čak 80 posto žena će u nekom trenutku dobiti dijagnozu mioma maternice. Dobra vijest je da su uglavnom dobroćudni.

Iako često miomi prođu neopaženo, ponekad se jave predskazujući simptomi. Miomi su čvrste tvorbe koje se stvaraju u maternici, a u većini slučajeva, umiruju stručnjaci, nema mjesta strahu jer su dobroćudni. Miome karakterizira nepravilan rast mišićnih stanica maternice, koji formira fibrozne čvorove unutar tkiva maternice, pa ih često nazivamo fibromima ili fibroidima.

4 savjeta ginekologinje o prehrani za bolje vaginalno zdravlje 

Dobra vijest je da oni nisu naznaka povećanog rizika za rak maternice i gotovo nikad se ne razvijaju u zloćudnu tvorbu. Najčešća je pojavnost mioma između 30. i 40. godine, a uzrok nije poznat. No, povezni su s estrogenom jer ih nema dok žena ne počne proizvoditi taj hormn, a također je primjećen njihov značajan porast u trudnoći, kada tijelo proizvodi veće količine estrogena.

Neki su veličine zrna kukuruza, dok drugi mogu narasti i do 20 centimetara. Osim životne dobi, rizik od mioma povećava nasljeđe, rana pojava prve menstruacije, korištenje oralnih hormonskih kontraceptiva, pretilost, manjak vitamina D, dijeta bogata crvenim mesom, a siromašna zelenim povrćem i voćem kao i konzumacija alkohola.

Shutterstock

Ovo je 6 simptoma koji mogu otkrivati miom maternice:

1. Preobilna i dugotrajna menstruacija  

Ovo je jedan od važnih simptoma mioma. Upravo su oni uzrok povećanog protoka krvi u maternici pa utječu i na samu veličinu maternice. Problem je u tome što mnoge žene ignoriraju ovaj simptom, a i ako podijele problem s prijateljicama, mogu misliti da su promjene normalne jer ni te žene ne znaju da imaju miom.

2. Konstantan umor i vrtoglavica

Sve su to simptomi anemije. Ako je vaša mjesečnica obilna i dugo traje, možda gubite više krvi nego tijelo ima kako bi se koristio pohranjenim željezom i proizvelo više krvi, što dovodi do manjka. Liječnici često povezuju anemiju kod žena s miomima.

Stalno vas muče žgaravica, mučnina i gubite kile? Provjerite da nije u pitanju ovaj zloćudni tumor

3. Zatvor ili prečesto mokrenje

Ovisno o veličini i mjestu na kojem se razvija, miom može pritiskati mokraćni mjehur ili crijeva te uzrokovati probleme. Ova situacija česta je u općoj populaciji, pa mnoge pacijentice ne pomisle na miom nego će reći da su pile puno vode.

4. Bolan seksualni odnos

Puno stvari može stajati iza bolnog seksa, ali jedan od njih može biti i miom maternice. Moguće je da on pritišće vaginu, što će uzrokovati bol tijekom odnosa. 

5. Pritisak u donjem dijelu trbuha

Ovisno o veličini i mjestu rasta mioma može se javiti osjećaj boli, od povremenog pritiska do grčeva, ili nelagode. Iako se može pomisliti da je bol veća što je miom veći, to ne mora uvijek biti slučaj. I miom veličine novčića može izazvati bol. 

Shutterstock

6. Problem sa začećem

Iako ne moraju nužno utjecati na trudnoću i plodnost, kod nekih žena će izazvati komplikacije. Miomi koji rastu unutar ovojnice maternice mogu uzrokovati neplodnost ili pobačaj. U kasnoj trudnoći, mogu uzrokovati dodatne probleme. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo