Zdravlje

Zdravlje

10 razloga zašto biste trebali razmisliti o odustajanju od kave!

Kava: je li dobra ili loša za nas? Kao i svaka druga namirnica, i kava ima svojih i dobrih i loših strana. Ako ste skloni pretjeranoj konzumaciji kave, mogli biste zbog ovih 10 razloga razmisliti o smanjenu unosa kofeina ili, pak, o potpunom prestanku konzumacije.

Pored mirisa koji malo koga ne očarava i energije koja vam je zajamčena teško je misliti o kavi kao o nečemu što vam potencijalno škodi. U svijetu u kojem živimo i u kojem gotovo nema više ničega opuštajućega i nestresnoga, i prečesto ćemo san zamijeniti kavom. Međutim, nakon nekoga vremena vaše će vam tijelo početi slati zakašnjele reakcije na takav način života.

Vječna debata: piti kavu ili čaj?

Zašto odustati od kave?

1. Kofein u kavi povećava razinu katekolamina, koji potiču visok krvni tlak.

2. Navikavanjem na kofein smanjuje se osjetljivost na inzulin što otežava vašim stanicama da pravilno reagiraju na šećer u krvi.

3. Nefiltrirana kava ima najveći udio korisnih antioksidansa, ali u istom trenutku dovodi i najviše diterpena u vaš organizam koji su povezani s povećanom razinom triglicerida, kao i LDL i VLDL kolesterola.

4. Blagotvorna klorogenična kiselina koja može odgoditi apsorpciju glukoze u crijeva također može i povećati razinu homocisteina koje zapravo mogu predvidjeti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

5. Kava može biti uzrok žgaravice i ostalih želučanih smetnji.

6. Ovisnost je često problem kod kavopija jer im postane teško osloniti se na prirodni izvor energije koji im tijelo daje. Pitate li bilo kojeg ljubitelja kave, reći će vam da im je apsolutno nemoguće zamisliti početi dan bez šalice ovoga napitka.

7. Ovisnost o kavi često potiče i druge nezdrave navike – cigarete, pretjerana konzumacija slatkoga… Tako kava s vremenom postane više kaloričan obrok nego napitak. 

8. Kofein remeti pravilan san što može voditi do povećane razine anksioznosti i depresije.

Kako da miran san postane stvarnost?

9. Kod strastvenih konzumenata kave zabilježeno je povećano lučenje vrlo važnih tvari kao što su kalcij, magnezij i kalij, a takav disbalans u vašem organizmu može dovesti do brojnih komplikacija.

10. Kava šteti vašoj zubnoj caklini. Osim zdravstvenih razloga, evo i jedan više estetski. Za ljepši osmijeh trebali biste razmisliti o odustajanju od kave.

Zablude o hrani – kako konzumirati “problematične“ namirnice

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo