Zdravlje

Zdravlje

10 simptoma raka koje najčešće ignoriraju žene i 10 koje često ignoriraju muškarci – provjerite!

Jedete pravilno, redovito vježbate, ne pušite i ne pijete alkohol i živite u uvjerenju da se zloćudna bolest može dogoditi samo nekom drugom, nikad vama.

No ako ste kao većina muškaraca i žena, odlazak liječniku na preventivne preglede nije nešto što se nalazi na vašoj listi prioriteta, a upravo je to opasna odluka jer ne postoji bolja garancija za uspješno liječenje bolesti od one kad se ona otkrije u svojoj početnoj fazi. Tijekom cijelog života u našem se organizmu događaju promjene i ponekad je sasvim normalno da ih osjećamo, no ipak je najbolja odluka obratiti se liječniku sa svim novim simptomima jer neki, na žalost, mogu biti i upozorenje da se radi o raku. Važno je i naglasiti kako se simptomi raka razlikuju kod muškaraca i žena pa ih je poželjno i zapamtiti.     

Najčešći simptomi raka koje žene ignoriraju

1. PROMJENE NA DOJKAMA

Simptomi koji mogu upućivati na rak dojke su: otečena dojka, kvržica na dojci ili pazuhu, iscjedak iz bradavica, uvučene bradavice, koža koja se ljušti, bol u dojci, svrbež bradavice ili dojke, piše portal WebMD.com.

2. PROMJENE NA CRIJEVIMA

Promjene na ovom organu mogu značiti da je riječ o raku crijeva, no u pitanju mogu biti i hemoroidi, sindrom iritabilnog kolona ili upala. Žene često simptome raka mogu zamijeniti za one menstrualne, no svakako se obratite liječniku ako primijetite da se problemi nisu povukli nakon nekoliko dana, a oni uključuju proljev, zatvor, tamnu, tanku ili stolicu koja u sebi ima krvi. Umor i gubitak kilograma također su zabrinjavajući i simptomi.

3. BOL U TRBUHU, ZDJELICI ILI LEĐIMA

Bol u gornjem dijelu tijela normalan je kada imate endometriozu, a može se raditi o i menstrualnim grčevima. No ako je bol uporna i pritisak u zdjelici, leđima ili trbuhu ne prolazi, to može biti simptom nekoliko vrsti raka – crijeva, jajnika ili maternice. Rak kralježnice može odati bol u donjem dijelu leđa, a bol koja se širi iz gornjeg dijela trbuha prema kralježnici, uz neobjašnjiv gubitak kilograma, može biti simptom raka gušterače.

Kako primarijus Damir Eljuga čuva svoje zdravlje? Ove navike liječnika može usvojiti svatko i živjeti zdravije

4. NADUTOST

Nadutost je normalna pojava ako ste obilno ručali ili trebate dobiti mjesečnicu, ali ako ona ne prolazi nakon nekoliko tjedana, obratite se liječniku jer se može raditi o simptomu raka jajnika.

5. PROMJENE U MOKRAĆI

Infekcije urinarnog trakta su česte i čine mokrenje bolnim, ali ponekad ta bol može biti posljedica nečeg ozbiljnijeg. Posjetite liječnika ako primijetite krv u urinu jer može biti signal raka bubrega. Još je nekoliko simptoma koji mogu otkrivati infekciju urinarnog trakta, ali i raka, a oni se javljaju u obliku boli dok mokrite, pritiska na mjehur, čestog nagona za mokrenjem, problema s pražnjenjem mjehura.

6. NAGLI GUBITAK KILOGRAMA

Prevenirati rak možete i ako pazite na tjelesnu težinu, ali ako ste izgubili puno kilograma u kratkom roku, obvezno kontaktirajte liječnika jer je to česta pojava kada se radi o raku.

7. NEOBIČNA KRVARENJA

Ako se krvarenje javlja neovisno o mjesečnici ili je iscjedak krvav i neugodnog mirisa, može se raditi o infekciji, no isto tako to mogu biti simptomi raka jajnika, rodnice ili endometrija.

8. UMOR

Ako se ne osjećate dobro nakon dobro prospavane noći i to se stalno ponavlja, posjetite liječnika jer to može biti simptom raka.

9. GUBITAK APETITA

Tumor na probavnom traktu može pritiskati želudac i možete primijetiti da vam je teško jesti jer osjećate da ste siti. Rak često donosi i promjene na hormonalnoj slici.

Kronična limfocitna leukemija: Obratite pažnju na neobične simptome

10. NOĆNO ZNOJENJE I VRUĆICA

Ova je pojava normalna ako ste u menopauzi, ali ako se radi o intenzivnom znojenju, to može biti znak leukemije ili limfoma.

Najčešći simptomi raka koje muškarci ignoriraju:

1. PROBLEMI S MOKRENJEM

Često mokrenje noći, kapanje ili iscjedak iz penisa, osjećaj pečenja pri mokrenju i poteškoće s mokrenjem mogu biti simptomi proširene prostate, ali i raka prostate.

2. PROMJENE NA TESTISIMA

Ako primijetite kvržicu ili druge promjene na testisima, ne odgađajte pregled jer rak testisa napreduje iznimno brzo.

3. PROMJENE NA KOŽI

Ako primijetite da je madež promijenio oblik i boju, može se raditi o raku kože. U ovom je slučajnu važno što prije posjetiti liječnika jer, kad je ovaj rak u pitanju, čekati se ne smije.

4. POTEŠKOĆE S GUTANJEM I KISELINOM

Ako ovaj problem ne prolazi, a uz to gubite kilograme i povraćate, liječnik bi vas trebao pregledati jer se može raditi o raku želuca. Jaka kiselina iz želuca može također biti simptom ovog raka, ali i raka grla.

5. PROMJENE U USNOJ ŠUPLJINI

Ako pušite, rizik je veći da će se razviti rak usne šupljine pa ako primijetite bijele, crvene ili sive ranice ili izrasline na usnama ili u ustima, obavezno se obratite liječniku.

6. VRUĆICA

Često je signal da se naš organizam bori protiv infekcije, no ako ne prolazi i nema za nju objašnjenja, u pitanju može biti leukemija ili drugi rak krvi.

Znate li koje vrste raka uzimaju najviše života – koje ih pretrage otkrivaju i kako se liječe

7. KAŠALJ

Kašalj koji ne prolazi nakon 3-4 tjedna, a uz to se javljaju poteškoće s disanjem ili se u iskašljaju nalazi i krv, može biti simptom raka pluća.

8. BOL

Svaka bol ne mora značiti rak, ali ako ne prestaje ni nakon mjesec dana, ne trpite, već posjetite liječnika jer se može raditi o nekoliko vrsti raka, što uključuje rak kostiju ili mozga.

9. BOL U TRBUHU I DEPRESIJA

Rijetko se događa, ali depresija koja se javlja uz jaku bol u trbuhu može biti simptom raka gušterače. Zabrinuti se morate ako se on već pojavio u vašoj obitelji te odmah posjetiti liječnika.

10. KRV U MOKRAĆI ILI STOLICI

To mogu biti prvi simptomi raka mjehura, bubrega ili crijeva. Čak i ako nemate drugih simptoma, pametno je posjetiti liječnika ako se javi bilo kakvo neuobičajeno krvarenje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo