Zdravlje

Zdravlje

14 neobičnih, ali korisnih vježbi za mozak koje možete raditi svaki dan

Isprobajte ovih 14 naoko lakih zadataka kako biste istrenirali najvažniji organ u našem tijelu.

Svakodnevna rutina ne utječe samo na naše ponašanje nego i na funkcioniranje najvažnijeg organa u tijelu – mozga. Kako mozak ne bi upao u rutinu i počeo propadati, neurobiolog dr. Lawrence C. Katz, u suradnji s Manningom Rubinom u knjizi “Keep Your Brain Alive” razvio je 14 zanimljivih mini mentalnih vježbi koje će dovesti do novih kombinacija osjetilnih podražaja koje će izoštriti um i spriječiti gubitak pamćenja.

Ovim vježbama nastoji se pružiti novi osjetilni podražaj, a sve s ciljem narušavanja rutine koja je ubojica kreativnosti. Također, nastoji se djelovati na dijelove mozga koji nisu u tolikoj funkciji tijekom dana. Kako bi vježbe bile učinkovite, potrebno ih je provoditi ujutro i/ili tijekom dana.     

Bojite se demencije? Zaštitite mozak od propadanja u 5 jednostavnih koraka

1. Perite zube nedominantnom rukom

Istraživanja su pokazala da se upotrebom suprotne strane mozga ubrzano i znatno proširuje dio mozga koji kontrolira i procesuira taktilne informacije iz ruke. Kako bi taj dio mozga uključili, autori knjige predlažu da pranje zubi, od nanošenja paste do četkanja, obavite nedominantnom rukom.

2. Tuširajte se zatvorenih očiju

Tuširanjem zatvorenih očiju potaknut ćete druga osjetila da primjećuju teksture koje do tada nisu spazila. Taktilnim osjetilima prilagodite temperaturu vode, a zatim i ostale aktivnosti tuširanja, poput sapunanja, obavite zatvorenih očiju.

3. Zamijenite jutarnje aktivnosti

Istraživanja su pokazala kako obavljanje novih zadataka uključuje aktivnost većih dijelova mozga dok oni rutinski zadaci rezultiraju smanjenim djelovanjem mozga. Stoga je bitno tijekom dana uvesti nove redoslijede ili načine djelovanja. Kako prenosi The Healthy, jutarnje spremanje jedno jutro ostavite za vrijeme poslije doručka ili dok pijete kavu, pogledajte crtić ili pak samo rutu kojom inače šetate psa zamijenite nekom drugom.

4. Poznate predmete okrenite naopako

U razbijanju rutine pomoći će i ako objekte koji čine vaš prostor okrenete naopako. Tako na primjer, okvire sa slikama okrenite naopako jer će ih mozak registrirati kao neobične te će ih ovaj put zamijetiti dok bi ih inače ignorirao.

5. Zamijenite mjesto za stolom

Ako uvijek sjedite na istom mjestu za stolom, uvijek gledate u istom smjeru i uvijek sve radite istim redoslijedo. Jednostavna zamjena mjesta natjerat će vas da promijenite navike. Drukčije ćete posegnuti za predmetima, vidjeti prostor i obratiti se drugim osobama.

Riješite test i u samo 5 minuta otkrijte starite li brže od očekivanog

6. Stvorite nove mirisne asocijacije

Mozak osjetom njuha stvara asocijacije i nerijetko miris kave postaje asocijacija jutra. Povezivanjem novih mirisa s određenom aktivnosti aktivirat ćete nove neuronske puteve. Stoga bočicu najdražeg mirisa tjedan dana čuvajte pokraj kreveta, a njen sadržaj pomirišite kada se probudite i onda opet dok se spremate za posao.

7. Otvorite prozor od automobila

Dio mozga koji procesuira pamćenje često svoje asocijacije stvara na temelju mirisa. Na putu do posla vježbajte mozak tako što ćete pokušati identificirati nove mirise. Otvoren prozor automobila bit će odlična podloga za vježbu.

8. Igrajte se kovanicama

Osim njuha, osjetilo dodira podjednako utječe na rad mozga. Kako biste uzdrmali fokus mozga na vizualno, šaku kovanica različitih dimenzija spremite u džep te dodirom pokušajte identificirati o kojoj se kovanici radi.

9. Igrajte “asocijacije”

Na mozak možete i izravno utjecati. Ako uzmete običan predmet kao što je mlatilica za mušice i pokušate pronaći deset alternativa mozak će predmet vidjeti drugačije. Tako, na primjer, mlatilica može biti viđena kao teniski reket, lepeza, gitara i slično.

10. Koncentrirano pregledajte trgovačke police

Mozak će učiti i dok pogledom prelazite police u trgovini. Utječite na njega tako što ćete skenirati policu i uzeti onaj predmet koji do tada niste zamijetili. Pročitajte sastojke i promislite o njemu. Tim ćete djelovanjem iskusiti nešto novo i razbiti rutinu.

11. Započnite grupni likovni projekt

Izravan utjecaj na mozak ima i crtanje. Prilikom crtanja mozak utječe na neverbalne i emotivne dijelove mozga koji nisu dovoljno uključeni tijekom dana. Crtanjem mozak razmišlja onim dijelom zainteresiranim za oblike, boje i teksture. Taj dio procesuira informacije drugačije negoli to radi linearno razmišljanje u kojem djelujemo čitav dan. Posebno je pogodno grupno crtanje kod kojeg možete zamoliti druge osobe da vam nacrtaju nešto što će asocirati na određenu emociju ili razdoblje.

12. Stupite u društvene aktivnosti s drugim ljudima

Istraživanja su pokazala kako socijalna deprivacija ima nekoliko negativnih utjecaja na kognitivne sposobnosti mozga. Stoga tijekom dana stupite u društvene aktivnosti s drugim ljudima. Jedan način je da umjesto kupnje pića ili hrane s aparata, pristupite kolegama.

13. Čitajte drugačije

Čitanje na glas u odnosu na čitanje u tišini uključuje drugačije dijelove mozga. Stoga, ako inače ne čitate na glas, ovaj put si dajte oduška. I čitanje s drugom osobom, tako što će svatko pročitati po jednu rečenicu, uključit će druge moždane vijuge koje su do tad bile zanemarene, a to će dodatno utjecati na vaš um i pamćenje.

14. Jedite nepoznatu hranu

Sustav njuha prepoznaje milijune mirisa aktiviranjem kombinacija različitih receptora iz nosa. Oni su direktno povezani s emocionalnim dijelom mozga pa će svaki novi miris izazvati nove osjećaje i asocijacije. Autori predlažu isprobavanje nove hrane u kojoj ćete istražiti nove začine, nove mirise.

Juha od bundeve – jedini recept koji će vam ikada trebati

Matea V.

Foto: Shutterstock, GettyImages

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo