5 ženskih zdravstvenih problema koje liječnik može propustiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 ženskih zdravstvenih problema koje liječnik može propustiti

Žene koje znaju da nešto nije u redu s njihovim organizmom, ali ne mogu dobiti precizan odgovor na pitanje što im je, često imaju neku autoimunu bolest. Kako biste na vrijeme pristupili eventualnoj terapiji, bitno je educirati se o najčešćim zdravstvenim stanjima koja se mogu pogrešno dijagnosticirati.

1. Policistični jajnici

Policistični jajnici česta su pojava kod žena. Naime, 1 od 10 žena suočila se s ovim stanjem koje je posljedica hormonalnoga disbalansa. Osim neredovitoga mjesečnoga ciklusa, mogu se javiti simptomi kao što su pretjerana dlakavost, akne, a često i ubrzano debljanje. Ne postoji lijek za policistične jajnike. Sve što možete je držati svoje hormone pod kontrolom, i to najčešće pomoću kontracepcijskih pilula.

2. Fibromialgija

Fibromialgija pojava je kronične boli koji pogađa osobe na fizičkom, mentalnom, ali i socijalnom planu. Teško je dijagnosticirati ovu bolest jer ne postoje instrumenti niti nalazi koji bi to s lakoćom uradili pa se često zamijeni običnom kroničnom boli što otežava daljnje liječenje. Simptomi koji se mogu javiti, osim jake boli, svakako su umor, poremećaj spavanja, iritabilno crijevo i sl.

Univerzalan lijek ne postoji, nego se najčešće koriste analgetici i antidepresivi koji će tek ublažiti simptome. 

3. Kronični umor

Nitko ne zna što uzrokuje kronični umor, ali činjenica je da češće pogađa žene. Prema tome, pretpostavlja se kako hormoni igraju itekako značajnu ulogu kada je u pitanju pojava kroničnoga umora.

Čak i najjednostavnije svakodnevne radnje kao što su tuširanje pa čak i razmišljanje osobama s ovim poremećajem može predstavljati izniman napor.

Kao i u prethodnim primjerima, ni za kronični umor ne postoji lijek, nego samo načini redukcije simptoma, a to su svakako: smanjenje unosa kofeina, alkohola, cigareta, izbjegavanje stresa i sl.

4. Reumatoidni artritis

U pitanju je teška upalna bolest vezivnoga tkiva koje se najviše javlja na zglobovima. Ni ovdje uzroci nisu poznati što otežava uspostavljanje dijagnoze. Stoga, liječnici se mogu osloniti samo na detaljno objašnjavanje pacijenata. Simptomi koji se javljaju su jutarnja ukočenost, malaksalost, često i gubitak težine, otečenost i bol u zglobovima. Najbolji lijek za ovo stanje zasigurno je promjena načina života. Naime, oboljeli bi trebali promijeniti prehranu te uz odgovarajuće antireumatike primjenjivati različite tehnike opuštanja, redovitu laganu tjelovježbu, kao i kontrolu težine.

5. Sindrom iritabilnoga crijeva

Pretpostavlja se da ovaj sindrom uzrokuju abnormalne kontrakcije tankoga i debeloga crijeva, ali i teške crijevne infekcije. Simptomi koji se javljaju: bol u trbuhu, proljev, zatvor simptomi su koji se javljaju kod brojnih crijevnih oboljenja zbog čega se ovo stanje nerijetko pogrešno dijagnosticira. Kada je riječ o tretiranju ove bolesti, promjena prehrane koja treba biti bogata vlaknima je ključna, a kao iznimno bitan segment terapije uzima se i psihološka potpora.

7 zdravstvenih teškoća od kojih su nesrazmjerno više oboljele – žene!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo