Ako imate česte glavobolje i migrene, liječnik otkriva tretman koji bi sigurno trebao pomoći - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako imate česte glavobolje i migrene, liječnik otkriva tretman koji bi sigurno trebao pomoći

Ako često patite zbog migrena, znate kako neugodne mogu biti.

Razbijati glavu time kako ih se riješiti ne mora zadavati dodatnu glavobolju, iako postoje razni pripravci i savjeti na internetu – od kojih za mnoge nije dokazano povoljno djelovanje, postoje i tretmani koje su neki isprobali i uistinu djeluju. Prva je opcija naravno da isprobate ono što već imate kod kuće. Stručnjaci s Mayo klinike savjetuju da bezreceptni lijekovi mogu ponuditi olakšanje, a to je dobra vijest za početak.

Na žalost, to neće baš svima pomoći, a isti stručnjaci naglašavaju kako ih treba uzimati pažljivo: ako ih se uzima prečesto i previše, ta prekomjerna upotreba dolazi uz određene zdravstvene probleme, poput nastanka čira ili još dodatnih glavobolja.

Ako vam lijekovi koje možete nabaviti bez recepta ne pomažu, možda bi bilo najpametnije razgovarati sa svojim liječnikom, a on vam može prepisati lijek koji će vam pomoći kod tretiranja migrena.

Bolesti kojih se morate paziti u proljeće – pogotovo problema s kralježnicom, zglobovima i tetivama

Na Mayo klinici također savjetuju da liječnika upitate za triptane (obitelj lijekova na bazi triptamina koji se koriste kao abortivni lijekovi u liječenju migrene i klaster glavobolje), jer bi vam možda mogli pomoći.  Ako niste ljubitelj tableta, postoje i u obliku spreja za nos. Druga je opcija dihidroergotamin ili lasmiditan. Ako je vama puno veći problem mučnina koja se često javlja uz migrene, postoje i tablete poput Reglana koje bi vam mogle olakšati simptome.

Liječnik će vam ponuditi i neke druge mogućnosti poput tretmana botoxom, koji se danas ne koristi samo za smanjenje vidljivosti bora, već je od strane stručnjaka odobren kao tretman za jake glavobolje prije više od desetljeća. Ako imate napade migrene pa i 15 puta u mjesec dana, možda vam upravo ovaj tretman pomogne. Stručnjaci smatraju da što su glavobolje češće, to će botox na pacijenta bolje djelovati.

Botox za migrene je dugoročni tretman

Dok injekcije djeluju tako što ciljaju na bolna vlakna i završetke živca, dr. Andrew Blumenfeld, direktor centra za glavobolje u Americi, navodi kako je ponekad potrebno nekoliko tretmana botoxom kako bi on djelovao. Smatra kako bi pacijenti mogli osjetiti olakšanje tek nakon drugog ili trećeg tretmana botoxom, a svaka je injekcija djelotvorna oko 12 tjedana. U međuvremenu bi vam i mjere prevencije mogle pomoći.
Pokušajte reducirati stres, ne zaboravite piti puno vode i vodite dnevnik glavobolja kako biste znali koji su vaši okidači.

Što još može uzrokovati glavobolju?

Kosa podignuta u rep: Nakon par sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje zbog napetosti tjemena i tkiva. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani i kopče za kosu.

Žvakanje žvakaće gume: Posljednje istraživanje provedene je na 30 pacijenata u dobi od 6 do 19 godina koji su patili od kroničnih glavobolja i svakodnevno žvakali žvakaće gume. Od njih je traženo da prestanu žvakati na mjesec dana, a rezultat je bio prestanak glavobolja kod 19 ispitanika.

Zašto dolazi do unutarnjeg krvarenja? Naučite prepoznati glavne simptome

Parfemi i mirisi: Je li vam se dogodilo da vas zaboli glava nakon čišćenja kuće? Sredstva za čišćenje i osvježivači zraka mogu sadržavati kemikalije koje utječu na pojavu glavobolje. Stoga, ako ste osjetljivi na mirise izbjegavajte teške parfeme, mirisne sapune, šampone i regeneratore jakog mirisa.

Alkohol i cigarete: Pijenje alkohola u velikoj količini može izazvati glavobolju, a posebno često može biti izazvana pušenjem, jer nikotin iz duhanskog dima uzrokuje stiskanje krvnih žila koje opskrbljuju mozak.

Orgazam: Do glavobolje može doći neposredno prije ili za vrijeme samog orgazma. Vrsta glavobolje koja se javlja nekoliko minuta prije orgazma može biti uzrokovana kontrakcijom mišića tijekom seksa, a traje između par minuta i sat vremena. Bol koja se javlja tijekom orgazma može biti odgovor na povećani krvni tlak uslijed širenja krvnih žila.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo