Zdravlje

Zdravlje

Ako nađete krpelja na sebi ili djetetu, postoje stvari koje nikako ne smijete i one koje trebate napraviti

Shutterstock

Dolazak toplijeg vremena znači i dolazak krpelja.

U želji da provedete prekrasan dan u prirodi poduzeli ste sve mjere predostrožnosti (odjeća dugih rukava, repelenti, zaštita za kućnog ljubimca…), ali povratak u obiteljsko gnijezdo ne znači da je opasnost prošla. Koliko god da ste bili oprezni, postoji mogućnost da niste izbjegli njegov ugriz.

Po povratku kući provjerite kosu svih članova obitelji i krzno ljubimca. Također, detaljno pregledajte njegove šapice (ne zaporavite pogledati između prstiju), unutrašnjost ušiju, njušku i vrat. Imate li mačku koja slobodno šeće dvorištem? Pregledajte je svaki put kad se vrati iz šetnje jer i svaki krplje koji hoda po krznu ljubimca može završiti na vašoj koži.

Ako ste ga ipak pronašli na koži, vašoj ili djetetovoj, ovo najvažnije stvari koje morate napraviti

Izvadite ga odmah, slučajno nemojte premazivati uljem

Ako ste uočili krpelja u koži važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.
Odmah ga treba izvaditi pincetom. Uhvatite ga što bliže glavici, uz kožu i laganim povlačenjem izvucite iz kože. Nemojte ničim premazivati krpelja (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem i sl.) ili “paliti” plamenom, krpelja ne povlačite naglo, jer se time uzrokuje njegovo grčenje i pojačano izlučivanje veće količine sekreta i uzročnika bolesti u ljudsko tijelo ako je krpelj zaražen, pa se na taj način lakše prenese zaraza. U ljekarnama se mogu nabaviti pincete za uklanjanje krpelja, no ako niste sigurni kako ga ukloniti ili ga niste uspjeli ukloniti u potpunosti, otiđite liječniku.

Bolesti kojih se morate paziti u proljeće – pogotovo problema s kralježnicom, zglobovima i tetivama

Tuširanje ne pomaže

Tuširanje jakim mlazom vode vjerojatno je prva stvar koju ćete intuitivno napraviti učini li vam se da vam krpelj gmiže po koži. Ovo je dobra odluka ako uistinu imate krpelja koji još uvijek traži najbolje mjesto na vašem tijelu na koje će se uhvatiti. Ako se već prije uhvatio, tuširanje neće pomoći.

Kupaonica je idealno mjesto na kojem možete obaviti pregled kože sumnjate li na krpelja. Uzmite ručno ogledalo i pregledajte svaki centimetar kože – od pregiba među nožnim prstima, preko pupka pa sve do mjesta na tijelu koja nikada nisu vidjela svjetlo dana.

Negativni nalazi na Lajmsku bolest ne znače da ste izvan opasnosti

Na žalost, još uvijek niste izvan opasnosti čak i ako analiza krvi pokaže da ste negativni na uzročnika Lajmske bolesti. Ako imate simptome koji se podudaraju s onima Lajmske bolesti trebali biste potražiti drugo mišljenje. Lajmsku bolest nije jednostavno dijagnosticirati jer se uobičajeni simptomi, poput glavobolje, bolova u zglobovima i zamagljenog vida, lako mogu zamijeniti sa simptomima gripe ili neke druge infekcije. S druge strane, osip karakterističan za Lajmsku bolest pojavljuje se u manje od polovice slučajeva zaraženih osoba.

Ne gnječite krpelja

Mogli biste se zaraziti tijekom ovog postupka jer se javlja pojačano izlučivanje veće količine sekreta. Imajte na umu sljedeće: ako ste skinuli s kože ovog nametnika ne bi bilo loše sačuvati ga i odnijeti na analizu ako se pojave sumnjivi simptomi.

Ovih se 7 opasnih bolesti lako sa psećeg izmeta prenose na čovjeka! Jedna od njih je salmonela…

Ako niste osjetili ugriz, to ne znači da ste ga izbjegli

Većina ljudi ne osjeti da ih je ugrizao krpelj, a to možemo „zahvaliti“ njihovoj slini koja djeluje kao blagi anestetik. Možda ćete čak i uspjeti detektirati da vas je ugrizao odrasli krpelj, ali kad vas ugrize nimfa veličine sitnog zrnca maka to ćete vjerojatno previdjeti. To minijaturno stvorenje ostat će na vašem tijelu i hraniti se danima.

Kako se zaštititi od krpelja

Postoji nekoliko važnih savjeta:

  • Krpelji najčešće vrebaju u grmlju i visokoj travi, pa koristite šire i prohodnije staze.
  • Za boravka u prirodi preporučuje se odjeća dugih rukava i nogavica, izrađena od glatkih materijala za koje se krpelji teže prihvate. Također je poželjno da odjeća bude svjetlija kako bi krpelji bili uočljiviji.
  • Pomažu i sredstva za odbijanje insekata (repelenti), ali budite svjesni da ne pružaju potpunu zaštitu. Repelenti ne djeluju prema načelu “što više, to bolje” pa se pridržavajte uputa za uporabu. Nema smisla nanositi ih u prekomjernim količinama ili ispod odjeće, nego samo na otkrivene dijelove tijela.

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo