Zdravlje

Zdravlje

Ako pretjerujete sa soljenjem, prijeti vam 6 ozbiljnih bolesti – među njima i bubrežni kamenci

Prekomjeran unos kuhinjske soli dokazano je povezan s povišenim krvnim tlakom i prijevremenom kardiovaskularnom i cerebrovaskularnom smrtnosti.

Premda postoje brojne činjenice danas još uvijek postoji sumnja kod određenog dijela populacija o tome da je sol korisna i vjerovanje kako je smanjivanje unosa soli štetno.

To ne mora čuditi jer se javljaju mnogi nadriliječnici i pseudoznanstvenici koji su ponekad i pod utjecajem nekih dijelova industrije hrane. Na sreću, neki proizvođači hrane postaju svjesni i prate naše preporuke. No ipak mora čuditi inertnost nadležnih institucija koje već godinama oklijevaju s početkom provođenja Nacionalnog programa premda je struka već sve pripremila.

Preko edukativnih kanala Hrvatske lige za hipertenziju i preko portala ordinacija.hr nastojat ćemo vas informirati o svim demonima Tihog ubojice, tj. arterijske hipertenzije, pa vas pozivam da sada pratite seriju tekstova o kuhinjskoj soli. Počet ćemo s nekoliko osnovnih podataka koji bi trebali svaku razumnu osobu natjerati da se barem malo zamisli.

Dovoljna dnevna količina soli za normalno funkcioniranje našega tijela je 2 grama, preporuka maksimalno dozvoljene količini soli prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 5 grama, a prosječan unos u Hrvatskoj je preko 11 grama.

U Hrvatskoj manje od 10% populacije konzumira preporučenu količinu soli, a gotovo 40% dnevno pojede više od 12 grama. Znate li koliko je to? Kada pročitate ovaj tekst do kraja, odite u kuhinju i izvažite.

Jedna osoba u Hrvatskoj prosječno godišnje pojede 5 kg soli. Znate li koliko je to? Odite u dućan i pogledajte na policu. Jeste li vi među njima?

Rizici prekomjernog unosa soli su:

  1. povišen krvni tlak,
  2. pogoršanje hipertenzije i nemogućnost postizanja kontrole tijekom liječenja;
  3. povećan rizik od moždanog udara, bolesti srca i krvnih žila, bubrežnih bolesti;
  4. povećana sklonost nastanku bubrežnih kamenaca i osteoporozi;
  5. pospješeno debljanje i nemogućnost mršavljenja
  6. povećan rizik nastanka nekih karcinoma.

Nalazite li se u nekoj od tih skupina?

Ako da, razmislite kako s malo oduzimanja možete puno dobiti. Ako ne, onda nemojte niti dozvoliti da si narušite zdravlje zbog malo slanog okusa.

Tekst: Akademik Bojan Jelaković

Znate li što trebate napraviti ako želite sniziti svoj visoki tlak te živjeti dulje i bolje – nevjerojatno jednostavno

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo