Zdravlje

Zdravlje

Alergije – 3 načina kako ublažiti simptome

Shutterstock

Maknuti se od izvora, odnosno alergena često nije moguće.

Pelud u konačnici leti stotinu kilometara, tragovi hrane koja izaziva alergijsku reakciju mogu se naći u mnogim proizvodima na kojima to nije označeno, kao i tragovi pojedinog lijeka, konkretno antibiotika koji se može naći, primjerice, u cjepivima.

Zimi najčešće “izbije” alergija na hladnoću

No, univerzalno pravilo za sve alergije jest nastojati izbjegavati ugrožavajuće faktore, odnosno alergene. Uostalom, alergijski reagirati na bilo što mora promijeniti i pojedine životne navike. Preparati, odnosno lijekovi mogu olakšati simptome, a u kojoj dozi i na koji način, odredit će liječnik.

Antihistaminici su lijekovi koji se propisuju, a pojedini su dostupni i bez liječničkog recepta. U svakom slučaju, ako ste alergični, uz propisani lijek dodatno ćete si olakšati simptome, no prije ikakve kombinacije s antihistaminikom treba potražiti savjet liječnika ili ljekarnika. Odnosi se to svakako i na kronične bolesnike koji uzimaju kakvu redovitu terapiju. Opće je poznato da je najčešća nuspojava antihistaminika pospanost, ali moguće su i druge reakcije o kojima uvijek treba obavijestiti svojeg liječnika.

Kako vlaga ili pak suhi zrak u domu mogu naštetiti vašem zdravlju?

Uz tu vrstu lijeka često se propisuju i kortikosteroidi. Nadalje, oblik liječenja je i imunoterapija alergenima kojom se određene količine samog alergena unose ili pod kožu ili u obliku kapi. Uobičajena je primjena jedanput tjedno u početku liječenja, a ovisno o reakciji organizma liječenje se nastavlja rjeđe u pravilnim intervalima tijekom duljeg perioda, od godinu, dvije, tri. Imunoterapija može izazvati i alergijske reakcije, a liječnik će procijeniti odgovara li ovakav način liječenja i ima li od njega više koristi ili štete.

Rezultati su se pokazali uspješnijima kod alergičara koji imaju problem s jednim ili najviše dva alergena. Imunoterapiji svakako prethode potrebne pretrage.     

Liječenje alergija biorezonatnom metodom

1. Izbjegavanje alergena

Neovisno o kojoj je alergiji riječ, pravilo je da se odmakne i izbjegava alergen. Alergični na pelud drveća, korova i trava trebali bi pratiti peludni kalendar i informacije o aktivnosti peludi. Osobe koje imaju alergijsku reakciju na neku vrstu namirnice ili lijek trebaju izbjegavati tu vrstu hrane, odnosno lijeka.

2. Suzbijanje simptoma odgovarajućim lijekovima

Antihistaminici su standardni lijekovi za ublažavanje simptoma alergija. Dostupni su u različitim oblicima, od sirupa i tableta do sprejeva i kapi, a doziranje i vrstu odredit će liječnik. Različiti prirodni dodaci i pripravci dostupni bez recepta trebali bi se uzimati uz savjet liječnika ili ljekarnika.     

3. Imunološka terapija

U jednakim razmacima dulje vrijeme pod kožu se unosi (a moguće je i kapima) određena količina alergena, što je hiposenzibilizacija koja može umanjiti ili ukloniti simptome. Moguće je na ovaj način umanjiti količinu potrebnih lijekova te bitno usporiti, ako ne baš zaustaviti, pogoršanje bolesti, odnosno nastanak alergijske astme.

Možete li biti alergični na morsku vodu?

Izvor: poseban prilog Večernjeg lista Alergije

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo