Zdravlje

Zdravlje

Analgetici bolje djeluju optimističnim bolesnicima

Rezultati studije pokazuju kako ohrabrivanje pozitivnog mišljenja kod pacijenata koji su suočeni s bolju može biti ključna prekretnica u njihovom liječenju.

U medicini se mnogo govorilo o placebo učinku, a da naš um zaista ima snagu poboljšanja terapije lijekovima pokazalo je i najnovije njemačko istraživanje. Naime, u nekoliko laboratorijskih istraživanja stručnjaci su ustanovili kako očekivanja pacijenata o učinkovitosti lijeka protiv bolova mogu pojačati njegovo djelovanje.

Ispitanici su dobiti analgetik i istraživači su ih razuvjerili kako će taj lijek zaista djelovati kada im zadaju kratki, ali intenzivan osjećaj peckanja. Ovi su ispitanici osjetili olakšanje zahvaljujući toj spoznaji, no kada su ti isti ispitanici opet ponovili eksperiment, s time da su im ovaj put ispitivači rekli kako neće dobiti tabletu za bolove, njihov se osjet boli povećao – unatoč tome što su dobili istu dozu lijeka kao i u prvom pokusu.

Ohrabrite pozitivno razmišljanje pacijenata

Rezultati studije pokazuju kako ohrabrivanje pozitivnog razmišljanja kod pacijenata koji su suočeni s bolju može biti ključna prekretnica u njihovom liječenju.

Život bez boli

Sve informacije koje liječnici prezentiraju bolesniku o njegovom liječenju ili izborima terapije imaju vrlo snažan učinak na očekivanja pacijenta, baš kao i njihova prethodna iskustva u sličnim situacijama.

Moramo zapamtiti kako u sliku očekivanja pacijenata ulazi mnogo djelića slagalice: njihovo iskustvo, riječi liječnika, savjeti okoline, članci i objave na forumima… Na stručnjacima je da ocrtaju što pozitivniju sliku terapije kako bi pacijenti bili uvjereniji u njen uspjeh i svoje ozdravljenje, savjetovala je Ulrike Bingel, neurologinja Sveučilišnog medicinskog centra Hamburg-Eppendorf, voditeljica istraživanja.

“Kada razgovaramo s pacijentima i predstavljamo im terapiju, što smo pozitivniji o tome kako će ta terapija utjecati na njih, to ćemo imati bolje ishode. A iz gledišta pacijenta, što su pozitivniji i otvorenijeg uma za različite vrste liječenja, to će imati bolje rezultate”, objasnila je Carla Rubingh, specijalistkinja za bol Sveučilišta Nebraska, koja je komentirala istraživanje.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo