Zdravlje

Zdravlje

Apneja u snu, erektilna disfunkcija… Neočekivani simptomi koji pokazuju da vam srce nije zdravo

Shutterstock

Apneja u snu, kronični umor, ali i erektilna disfunkcija često su zanemareni uzročnici kardiovaskularnih bolesti.

Poznato je kako žene i muškarci pokazuju različite simptome kada se suočavaju s bolestima srca, no često se, prilikom dijagnosticiranja, zanemaruju i neki drugi neočekivani znaci bolesnog srca, navodi thedailymeal.com

Bol u vratu ili u vilici

Bolovi u prsima i gornjem dijelu ruku često se povezuju s bolestima srca, no postoje i drugi bolovi koji označavaju isto. Takvi su bol u vrati te bol u vilici koji se mogu javiti u vidu boli kada srce manjka krvi bogate kisikom

Srce i krvožilne bolesti

Apneja u snu

Glasno i učestalo hrkanje simptomi su apneje u snu, a tijelo u tom stanju manjka kisika te stišće krvne žile rezultirajući teškim disanjem. 

Iz tog razloga raste razina adrenalina koja može dovesti do visokog krvnog tlaka, posebice ako se događa često.

Gubitak daha

U slučajevima kada gubite dah nakon kratkotrajne aktivnosti, takvo stanje može biti znak bolesnog srca, tvrdi dr. Randall Zusman.

U takvim situacijama, srce će prestati pumpati krv dovoljno snažno kako bi zadovoljio potrebe tijela, a ovaj simptom češći je kod žena nego kod muškaraca.

Vrtoglavica

Anksioznost ili manjak željeza u krvi često prati vrtoglavica, no ona se može javiti i u slučajevima aritmije. U tim situacijama, krv ne dolazi do mozga u redovnim razmacima.

Dugotrajni kašalj

Bolesno srce može nakupljati tekućinu u plućima koja će rezultirati šuštanjem pluća, ali i dugotrajnim kašljem. Kašalj, naposljetku, može nastati i iz drugih razloga, no i ovaj bi bilo dobro držati na oku. 

5 važnih savjeta za zdravo srce

Oticanje stopala

Oticanje stopala moglo bi biti pokazatelj bolesnog srca koje se javlja zbog nakupina krvi u krvnim žilama, no oticanje stopala može biti i rezultat dugotrajnog sjedenja u zrakoplovu. Iz tog razloga bitno je voditi računa od tome radi li se o povremenom ili redovnom oticanju. 

Utrnuli udovi

Slaba cirkulacija često prethodi ozbiljnijim simptomima kakve su začepljene arterije zbog kojih, ako su u potpunosti začepljene, može doći do utrnuća nogu ili mogu postati blijede. 

Podljevi kože

Plavi podljevi kože u trenutcima kada vam je tijelo toplo, mogu označavati nedovoljno kisika u krvi, a jedan takav simptom plavi je nokat recimo koji pokazuje da su krvne žile začepljene. 

Prekomjerno znojenje

Ovaj simptom prethodi srčanom udaru, a javlja se zbog odgovora živčanog sustava na sam srčani udar.

Crne mrlje ispod nokta

Ako se crne mrlje pojave ispod nokta, a nisu nastale kao posljedica udarca, tvrdi Nacionalna knjižnica medicine SAD-a, mogu biti rezultat urođene bolesti srca. 

Narušen san

Sveučilište Harvard ispitalo je više od 500 žena koje su pretrpjele srčani udar i utvrdilo je kako je čak 95 posto njih prije samog srčanog udara primjetilo određene znakove. Jedan od njih je narušen san kojeg je prijavilo čak 48 posto ispitanica.

Pet koraka do zdravijeg srca 

Mučnina i loša probava

U istom ispitivanju, mučnina i loša probava pojavile su se u 12 najčešćih simptoma koji su se pojavili mjesecima prije ili tijekom srčanog udara. 

Erektilna disfunkcija

Sudeći prema studiji objavljenoj u Journal of the American Medical Association, erektilna difunkcija znak je kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca, a studije predviđaju kako će ti muškarci kroz razdoblje od pet godina iskusiti i druge simptome bolesnog srca.

Gubitak dlaka s nogu

Studija iz 2018. godine povezala je gubitak dlaka s nogu i koronarnu bolest srca jer je utvrdila kako je taj simptom češći kod muškaraca koji boluju od te bolesti nego kod onih koji ne boluju.

Osip

Američka dermatološka akademija utvrdila je kako voštani, kvrgavi osip na koži može biti ozbiljan pokazatelj visoke razine triglicerida u krvi gdje se osip javlja kao nakupina kolesterola. 

Ukoliko krv sadrži velike količine masti, velike su šanse da će doći do začepljenja arterija te bolesti srca. 

Depresija

Ne samo da su ljudi s depresijom skloniji kardiovaskularnim bolestima, nego je i depresija češća kod onih koji boluju od bolesti srca nego kod onih koji ne boluju, tvrdi istraživanje Sveučilišta Harvard.

Zdravo srce znači zdrav seksualni život

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo