Astaksantin štiti kožu od sunca i dulje održava preplanulost - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Astaksantin štiti kožu od sunca i dulje održava preplanulost

Foto: Shutterstock

Dodaci prehrani koji povećavaju otpornost kože na sunce mnogima su se pokazali idealnim “pojačanjem” kozmetičke zaštite od UV zraka.

Među takvim suplementima najpoznatiji je beta-karoten, no sve više nadmašuje ga njegov “rođak” astaksantin koji također pripada skupini karotenoida. Riječ je o prirodnim pigmentima koji su snažni antioksidansi, što znači da štite stanice od oštećenja i djeluju protuupalno.

Dokazano je da se uzimanjem karotenoida 4-12 tjedana prije izlaganja suncu može smanjiti pojava alergije na sunce kao i oštećenje kože od ultraljubičastog zračenja, te dulje zadržati preplanuli ten, a novija istraživanja pokazala su da astaksantin ima čak 40 puta snažniji učinak od beta-karotena.

Smatra se da astaksantin odlično sprečava takozvano fotostarenje odnosno pojavu bora i hiperpigmentacija koje su izazvane izlaganjem suncu, a neke studije pokazale su i da astaksantin smanjuje rizik od zloćudnih bolesti kože uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem.

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

Nutricionisti navode da je najbolji prirodni izvor astaksantina mikroalga Haematococcus pluvialis. Ona u svojim stanicama sadrži više od 80% astaksantina, a brzo se razmnožava, pa se uzgaja za industrijsku proizvodnju pripravaka od astaksantina. Ovaj crveni pigment prirodno se nalazi i u nekim biljkama, a daje boju i lososu te ljuskarima poput škampa i jastoga.

Osim što pruža “unutarnju” zaštitu od sunca, istraživanja su pokazala da astaksantin jača imunitet, čuva vid, štiti od srčanožilnih i degenerativnih bolesti, pomaže kod gastritisa i čira na želucu te olakšava mršavljenje.

Na tržištu je astaksantin dostupan najčešće u obliku tableta ili kapsula koje se uzimaju kao dodaci prehrani (najbolje je savjetovati se o tome s liječnikom i ljekarnikom), a sve više astaksantin se koristi i u proizvodnji kozmetike.     

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo