Astma - okidači koje bi oboljeli trebali izbjegavati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Astma – okidači koje bi oboljeli trebali izbjegavati

Astma je prema definiciji kronična upalna bolest dišnih puteva obilježena raznolikim simptomima poput plitkog disanja, zviždanja u dišnim putovima, kašljanja i osjećaja pritiska u prsima. Ako i vas muči astma, trebali biste znati što uzrokuje napade i koje je situacije potrebno izbjegavati.

Dok astma određenim ljudima predstavlja samo manju neugodnost, većini bolesnika je ipak veliki problem. Kako ne postoji lijek za astmu, cilj liječenja je izbjegavati okidače napada a to mogu biti alergeni u zatvorenom prostoru poput grinja, žohara, peruti i dlake životinja i plijesni te zagađen zrak iz okoliša.

1. Izbjegavajte vlagu

Kako biste umanjili šanse od napada astme morate voditi računa o kvaliteti zraka u prostoru u kojem boravite. Vrućina, vlažnost i loša kvaliteta zraka su jedni od glavnih okidača simptoma astme. Također, izbjegavajte zagađen zrak bilo gdje da boravite.

2. Ne izlažite se prašini

Prašina je jedan od glavnih uzroka napada astme, a sadrži malene čestice peludi, plijesni, vlakana iz odječe te ostataka praška.

Grinje također uzrokuju reakciju, a na žalost nalaze se posvuda – u plahtama, jastucima, madracima, tepisima i plišanim igračkama. Redovito čistite te predmete.

3. Riješite se plijesni i vlage

Ona je jedan od najjačih alergena, a može se pronaći gdje god ima vlage (kadama, umivaonicima, kupaonskim zastorima, pipama…). Novije europsko istraživanje i pokazuje kako je pojava težih slučajeva astme kod djece direktno povezana s povećanjem prisutnosti vlage u kućama, stoga je važno očistiti i najmanje tragove pljesni.

4. Recite NE cigaretama

Ako imate astmu, bilo kakva cigareta će uzrokovati napad i iritirati pluća. Simptomi poput kašlja i zviždanja u plućima će biti samo gori ukoliko pušite.

5. Izbjegavajte kućne ljubimce

Dlaka, perut, perje, slina, krzno… Svi će faktori izazvati neugodnosti ako ste alergični.

6. Istrijebite žohare

Žohari putem izmeta izlučuju supstancu koja izaziva napad astme. Nastanit će se u kuhinjama i svim dijelovima kućanstva gdje ima ostataka hrane. Najmanje svaka 2 do 3 dana počistite površine koje mogu privući žohare.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo