Zdravlje

Zdravlje

Astma povezana s određenim profesijama

Čišćenje, rad na farmi, tiskari i frizerskom salonu najčešće su povezani s razvijanjem astme u odrasloj dobi.

Ako ste i vi razvili astmu u odrasloj dobi, moguće je da je vaše radno mjesto tome pogodovalo, ustanovili su engleski istraživači. Oni su došli do zaključka kako je svaki šesti slučaj astme u odraslih povezan s njihovim poslom!

Njihova je studija uključivala 7500 osoba rođenih 1958. godine. Detaljno su ispiani o svojim poslovima do 42. godine, prikupljeni su podaci o simptomima astme i bronhitisa u dobi od 7, 11, 16, 33 i 42 godine te je izmjerenja njihova osjetljivost na alergene i kapacitet pluća u 42. I 45. godini.

Istraživači su izračunali izloženost ispitanika tvarima za koje se zna kako su povezane s astmom, uključujuć respiratorne iritante i visokorizične tvari, poput brašna, enzima, proizvoda za čišćenje i dezinfekciju, metala, metalnih para isl. Bitno je za napomenuti kako je 25 posto ispitanika bilo svrstano u redove pušača.

Ustanovljeno je kako devet posto ispitanika imalo astmu u 42. godini, a više od polovice tih ispitanika radilo je u uredu. Istraživači su povezali 16 posto slučajeva astme s poslom koji su ti ispitanici obavljali – najjača poveznica zamijećena je kod poslova čišćenja, dok je rad na farmi učetverostručio rizik od razvijanja astme. Osobe koje rade u tiskari imale su trostruko veći rizik, a frizeri dvostruko veći rizik od astme.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Thorax.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo