Zdravlje

Zdravlje

Atletsko stopalo – prevencija, dijagnoza i liječenje

Foto: Shutterstock

Kako bi se zaštitili od atletskog stopala, morate svakodnevno brinuti o pravilnoj higijeni stopala, a ako osjećate svrbež i uočite promjene na stopalima, liječenje biste trebali prepustiti liječniku.

Atletsko stopalo najčešće se pojavljuje kod sportaša, a razlog tome je to što vlaga, znoj i toplina potiču razvoj ove gljivične infekcije. No, unatoč tome što izbjegavate da vaša stopala budu u neadekvatnim uvjetima, ovu gljivičnu infekciju možete pokupiti i ako dijelite sanitarni prostor s osobom koja ima gljivičnu infekciju.

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože stopala kojoj su za razvoj potrebni uvjeti koji odgovaraju onima u sportaša, zbog čega i nosi naziv – atletsko. Dakle, znojenje, vlaga, toplina, okluzivna obuća, slaba higijena stopala, korištenje zajedničkih sanitarnih prostorija, osobito tuševa, mokri, higijenski nedovoljno održavani podovi – osnovni su preduvjeti za razvoj ove vrste infekcije, – objasnila je Jelena Meštrović Štefekov, dermatolovenerolog u poliklinici Šlaj-Anić.

Tri oblika atletskog stopala

Postoji tri glavna tipa gljivične infekcije, no ona se mogu pojaviti istovremeno, a razlikuju se u simptomima. Dermatovenerologinja Meštrović Štefekov objašnjava kako oblici atletskog stopala ovise o težini, masivnosti infekcije, zahvaćenosti stopala, konkretnim uvjetima, individualnim razlikama, a moguće je da se infekcijom zahvate i nokti.

Prema tim se čimbenicima razlikuje:

Interdigitalni oblik atletskog stopala

 • lokalizirana gljivična infekcija između prstiju

U tom slučaju promjene kože su obično vlažne, uz neminovne erozije, ranice među prstima, često bolne, praćene neugodnim mirisom, ponekad i otokom – objasnila je dermatovenerologinja. 

Skvamozno-hiperkeratotični oblik atletskog stopala 

 • suprotan je od interdigitalnog, što znači da ga karakterizira pojava suhe, ljuskave i zadebljane kože, a ponekad se pojavljuju i bolne raspukline (regade) te osjećaj svrbeža koji može biti vrlo jak

– Ukoliko ovaj oblik zahvaća čitav taban, nosi opisnu dijagnozu „moccasin foot“ – naglasila je Meštrović Štefekov. 

Dishidrofizormni oblik atletskog stopala

Karakteriziran je pojavom bistrih mjehurića koji prosijavaju ispod površine kože, također često praćen osjećajem svrbeža – napomenula je. 

Dijagnoza atletskog stopala

Navedeni simptomi atletskog stopala vrlo su izraziti, odnosno vrlo je lako da ćete i sami moći uočiti i osjetiti promjene na stopalima. Također, ako se stopala iznova izlažu uvjetima poput vlažnosti, topline i dugotrajnog bivanja u znojnim čarapama i obući, dolazi do bržeg širenja same infekcije.

Dijagnozu postavlja liječnik, na temelju kliničke slike, te mikrobiološke – mikološke obrade tzv. nativnog preparata i kulture. Nativni preparat predstavlja mikroskopiranje strugotina kože, roževine, nakon odgovarajuće pripreme, i njime instant otkrivamo ima li u uzorku elemenata gljive, odnosno radi li se, ili ne, o gljivičnoj infekciji. Uzgoj u kulturi omogućuje identifikaciju roda, vrste gljive i zahtjeva vrijeme (rasta gljive) od nekoliko dana/tjedana. – napomenula je dermatovenerologinje poliklinike Šlaj- Anić.

Naglasila je kako si pacijenti sami mogu pomoći tek adekvatnom higijenom stopala i izbjegavanjem rizičnih uvjeta, dok se za liječenje obavezno moraju javiti svom liječniku.

Prevencija atletskog stopala

Meštrović Štefekov navela je nekoliko načina na koje možete preventirati pojavu atletskog stopala:

 • nošenje adekvatne odjeće koja “diše”
 • mijenjanjem mokrih čarapa ako se stopala pojačano znoje
 • higijena stopala
 • čišćenje sanitarnih prostorija i onih u kojima često hodate bosi
 • izbjegavati direktan kontakt stopala i poda
 • stopala uvijek dobro osušiti – pogotovo između prstiju
 • održavati obuću – ne nositi ju mokru
 • često mijenjanje obuće
 • koristiti vlastiti pribor za pedikuru

Samo liječenje zahtjeva strpljenje i disciplinu, a najviše ovisi o samom pacijentu. 

Liječenje ne ovisi samo o korištenju propisane terapije antimikoticima, već i o angažmanu pacijenta, odnosno pridržavanju svih navedenih općih mjera i uklanjanju faktora rizika. Samo na taj način sprečava se nastanak recidiva, koji su, u suprotnom, vrlo vjerojatni. – istaknula je Meštrović Štefekov. 

Saznajte i koja je najučestalija deformacija stopala kod žena i zašto do nje dolazi te kako izbjeći uganuće i ozljede gležnja

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo