Zdravlje

Zdravlje

Bakterije su svuda oko nas! Kako se zaštititi?

Bakterije su svuda oko nas! One su neizbježne i žive “na nama” bez da nam štete, no one mogu postati prijetnja ako se prekomjerno razmnože.

U hladnim mjesecima vlada sezona gripe i prehlade – bolesti koje se vrlo brzo i lako šire ako ne perete ruke, a dirate javne površine i predmete koje koriste mnogi poslije vas. Na njima virusi mogu preživjeti i do osam sati!

Tako je nedavnim istraživanjem američkog Centra za kontrolu bolesti ustanovljeno kako su automatski pištolji za istakanje benzina na benzinskim crpkama najprljavije javne površine prepune raznih bakterija i virusa. Na njima je čak pronađen virus gripe!

Nakon benzinske crpke, najprljaviji su poštanski sandučići, držači pokretnih stepenica u šoping centrima i gumbi bankomata. Istraživači upozoravaju kako bismo pažnju također trebali usmjeriti na kioske, gumbe na semaforu i automate s hranom i pićima.

Osim što vas može povesti do željenog kata, dizalo vam može i prenijeti mnoge bolesti. Tako je studija Sveučilišta u Arizoni pokazala kako prosječni lift sadrži 40 puta više bakterija od javnog zahoda!

U potrazi za štetnim količinama bakterija ne morate ići dalje od svog radnog mjesta. Naime, prošlogodišnje je britansko istraživanje pokazalo da su mnoge tipkovnice iznimno bogate
mikrobima, a neke su čak sadržavale četiri puta više štetnih bakterija nego zahodske
daske.

Osim “zimskih bolesti” prehlade i gripe, hepatitis A (tzv. zarazna žutica) još je jedna široko rasprostranjena bolest koja se prenosi zbog nezadovoljavajuće higijene ruku.

Kako se zaštititi od bolesti?

Pranje ruku je jedan od najvažnijih koraka koje vi i vaša obitelj možete poduzeti kako biste se zaštitili od štetnih bakterija koje mogu izazvati bolesti i druge neugodnosti.

Novi Dettol “No-Touch” je automatski dozirni aparat tekućeg sapuna koji eliminira milijune bakterija koje svaki dan dospijevaju na vaše ruke! Aparat putem posebnog senzora prepoznaje vaše ruke i automatski na njih ispušta optimalnu dozu sapuna.

Dettol No-Touch automatski dozirni aparat idealan je za korištenje u kupaonici i kuhinji te je izuzetno jednostavan za uporabu, a za djecu i posebno zabavan.

Koristeći Dettol No-Touch sustav za pranje ruku dodatno potičete svoju obitelj, a posebno djecu, na odgovarajuće i pravovremeno održavanje higijene ruku kako bi se učinkovito eliminirale neželjene bakterije.

Dettol No-touch sustav dolazi u pakiranju s dodatnim punjenjem od 250ml u tri mirisa: Classic (Original), Cucumber splash (osvježavajući miris krastavaca) i Green tea (miris zelenog čaja), kao i četiri AA baterije.

U Dettol asortimanu također se nalaze i tekući sapun s ekstraktom aloe vere, lavande i kamilice koji su dostupni u redovnom pakiranju od 250ml, kao i Dettol gel za suho pranje ruku koji je idealan za uporabu na putovanjima, u automobilu, teretani, u školi odnosno, u svakoj prilici. Sve Dettol proizvode podržava Europsko pedijatrijsko društvo.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo