Zdravlje

Zdravlje

Bole vas leđa? Donosimo savjete kako ojačati kralježnicu

Koliko su vas puta roditelji opominjali da se uspravite dok ste bili mlađi? Priznajte: danas, dali biste sve da ste ih slušali, s obzirom na to kako je pogrbljeno držanje odgovorno za čak 80 posto problema s kralježnicom.

Možete li išta učiniti kako biste spriječili bolove u leđima? Iako nikad nije prekasno, sa zdravim navikama valja početi najkasnije prije trećeg desetljeća života.

Često zaboravljamo kako je kralježnica dio središnjeg živčanog sustava, zajedno s mozgom, koji se oslanja na milijune živaca koji mozgu šalju signale i poruke koje kontroliraju našim tjelesnim funkcijama. Ako je kralježnica nezdrava, te poruke će biti pogrešne, a rezultat će biti bolovi, slabost ruku i nogu, otupljenje osjećaja u udovima, otežano disanje, probava ili pak kontrola nad mjehurom i crijevima.

Kako biste izbjegli ove neugodne simptome i stanja preporučujemo sljedeće vježbe:

1. Ništa bez uspravnog držanja

Sjetite se upozorenja svojih roditelja i ispravite leđa dok hodate ili sjedite. Stisnite mišiće trbuha i leđa, zabacite ramena unatrag i bradu podignite ponosno u vis!

Izgledat ćete više, samopouzdanije, bolje ćete disati, poboljšat ćete razinu energije i općenito stanje organizma. Kada je tijelo u pravilnom položaju, naprezanje kralježnice je minimalno.

2. Kako dišete?

Ugledajte se na glumce i pjevače i dišite iz ošita. Ako niste sigurni kako takvo disanje točno izgleda (također se zove trbušno disanje) – položite ruke na trbuh i pratite kako se on podiže prilikom udisaja kao odgovor na spuštanje ošita i pritiska na trbušne organe. Prilikom izdaha ošit se vraća prema gore, dok se trbuh spušta.

Dišite pomoću ošita i poboljšat ćete cirkulaciju u cijelom tijelu, a ujedno se i opustiti.

3. Ciljane vježbe

Provodite ciljane vježbe deset minuta dnevno kako biste učvrstili kralježnicu. Istežite vrat, izvodite blagu torziju leđa, istežite trup u klečećem stavu… Pogledajte koje sve vježbe možete izvoditi prema video vježbama Yoga Medical Centra iz Zagreba.

4. Ne sramite se sunca

Sunce je izvor života i nije dobro u potpunosti ga se kloniti. Istina je kako je prekomjerno izlaganje suncu štetno, no nije dobro ni ići u drugu krajnost. Sunce ima gotovo čaroban učinak na naše tijelo, a to uključuje i kralježnicu. Sunčeva svjetlost podiže razinu energije cijelog tijela i “tjera” nas na kretanje. Ono omogućuje sintezu vitamina D (sunčevog vitamina) koji je potreban za čvrste i jake kosti. Kako biste osigurali njegovu koncentraciju u krvi, mora se unositi zajedno s kalcijem, inače neće biti puno koristi od njega.

Oko 90 posto vitamina D dolazi iz sunčeve svjetlosti, stoga stručnjaci preporučaju razumno izlaganje suncu: dovoljno je 15-ak minuta dnevno bez zaštitnog faktora.

5. Kako se hranite?

Vjerovali ili ne, prehrana može utjecati na čvrstoću vaše kralježnice. Štoviše, ima ključnu ulogu! Zdravi režim prehrane koji sadrži proteine (meso peradi, bjelanjci, zob), zdrave masti (primjerice omega-3 masne kiseline koje nalazimo u orašastim plodovima i ribi) i velike količine svježeg voća i povrća idealan je za vitko tijelo čvrstih kostiju i jakih mišića koji podupiru kralježnicu.

Ako želite poboljšati stanje svoje kralježnice, uzimajte dodatke prehrani s kompleksom B vitamina i omega-3 masnim kiselinama koje mogu ublažiti bolove u živčanim završecima kralježnice.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo