Zdravlje

Zdravlje

Boli vas glava?

Boli vas glava? Prije nego posegnete za tabletama protiv bolova, donosimo tri jednostavna koraka kako se zaštitili od jake glavobolje.

Korak prvi: Odložite mobitel

Nedavna studija pokazuje da ljudi drže mobitele preblizu glavi, ne samo kada razgovaraju nego čak i kada pišu poruke. Takvo ponašanje može naštetiti očima, a to može uzrokovati glavobolje.

Korak drugi: Natočite si vode

Čak i slaba hidratizacija može uzrokovati jake glavobolje. Istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu primijetili su da bolesnici koji piju više vode imaju manje i blaže migrene. Vodeći istraživač dr. Mark Spigt promatrao je više od 100 bolesnika koji su često patili od teških ili blagih glavobolja. Liječnici su im davali savjete o tome kako ublažiti tegobe, uključujući i smanjenje stresa i izbjegavanje kofeina. No, polovici pacijenata su rekli da trebaju piti dodatnih 1,5 litre vode na dan, barem tri mjeseca. Na kraju ispitivanja, bolesnici koji su pili dodatne količine vode imali su najveće poboljšanje. Istraživači su rekli: “Neki koji pate od glavobolja mogu imati koristi od pijenja više vode, pa se čini razumnim preporučiti je. Oni će za kratko vrijeme vidjeti dolazi li do poboljšanja”.

Korak treći: Napravite pauzu

Zatezanje oko sljepoočnice ukazuje na glavobolju uzrokovanu stresom. U takvoj situaciji povucite se u tamni kutak sobe, isključite sve aparate, stišajte glazbu, zatvorite oči i malo se odmorite. Uzmite si trenutak za masažu: vršcima prstiju masirajte čelo kružnim pokretima. Dok to radite, udahnite tri puta duboku i lagano izdišite kroz usta. U ovom trenutku vam je samo potrebno da se smirite.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo