Zdravlje

Zdravlje

Često su vam hladne ruke? Saznajte koji su mogući uzroci!

Foto: Shutterstock

Hladne ruke ne moraju biti uzrokovane samo hladnim vremenom ili naglim padom temperature, već uzrok mogu biti i neke zdravstvene tegobe.

Pojava hladnih ruka dok ste u hladnim prostorima čisto je normalno, kao što je normalna i pojava u nekim trenutcima kada naš organizam održava normalnu tjelesnu temperaturu.

No, ako su vam ruke hladne često te ih ne uspjevate zagrijati – problem može ležati u lošoj cirkulaciji i krvnim žilama. Osim toga, postoji niz zdravstvenih tegoba čiji su simptomi hladne ruke.

Liječnika bi svakako trebalo posjetiti ako uz hladnoću, primjetite i čestu promjenu boje kože ruku, kao i ako osjetite trnce u rukama.

  • Sindrom hladnih ruku se pojavljuje zbog dviju velikih krvožilnih bolesti, vazokonstrikcije i vazokluzije. Vazokonstrikcija se odnosi na stezanje krvnih žila, odnosno njihovo zatvaranje, dok se vazookluzija odnosi na blokadu krvnih žila.

  • Hladne ruke mogu biti uzrokovane i anemijom, tj. nedostatkom željeza u organizmu i smanjenim brojem crvenih krvnih stanica ili hemoglobina u krvi. Do anemije može doći iz različitih razloga, poput neadekvatne prehrane ili povećanog i dugotrajnog krvarenja

  • Raynaudov sindrom je bolest koja se odnosi na sužavanje krvnih žila pri niskim temperaturama ili izloženosti stresu, a događa se jer se sužavaju arterije koje opskrbljuju kožu krvlju sužavaju te dolazi do ograničenja cirkulacije. Kod ovog je sindroma, moguće otupljenje osjeta na rukama, odnosno na dijelovima tijela koje zahvaća sindrom – poput vrška ušiju, nosa ili nogu

  • Uzrok hladnih ruku može biti i Buergerova bolest, gdje dolazi također do sužavanja krvnih žila, a glavni razlog ove pojave je pušenje. Pojavljuje se najčešće kod pušača između 20 i 40 godina, a nakon što zahvati prste ruke i noge, počinje se širiti po ostatku tijela.

  • Hipoglikemija, odnosno niski šećer u krvi, može uzrokovati hladne ruke kod dijabetičara.

  • Hladne ruke mogu biti simptom skelodermije, vrlo rijetke autoimune bolesti od koje boluje oko 2 i pol milijuna ljudi u svijetu, a radi se o bolesti u kojoj organizam sam sebe napada hiperprodukcijom kolagena – zbog čega dolazi do očvršćenja kože i stvaranje ožiljaka.

  • Još jedna autoimuna bolest može biti krivac za hladne ruke, a to je sistematski eritmatski lupus, poznat jednostavno kao lupus, zbog kojeg dolazi do upala zglobova, tetiva te drugih tkiva i organa.

  • Stres i tjeskoba mogu biti uzroci hladnih ruka, a razlog tome je to što se tada luče hormoni koji putuju tijelom kako bi se naš organizam bio spreman na suočavanje s mogućom prijetnjom. Kod mnogih stres ili tjeskoba izazivaju hladnoću u rukama.   

Ako vas muče i hladne noge, pogledajte kako razbuditi cirkulaciju, a saznajte možete li i cirkulaciju potaknuti sjedeći u naslonjaču.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo