Zdravlje

Zdravlje

Cijepljenje tijekom trudnoće štiti bebu

Trudnice prednjače na popisu osoba koje bi se svakako trebale cijepiti protiv H1N1 virusa, ali i sezonske gripe.

Naime, pozitivne učinke cijepljenja na mamu i bebu su dokazala čak četiri nova istraživanja. Dobra je vijest da je kod vakciniranih trudnica smanjen broj prerano rođene i hospitalizirane djece. Stoga, ako želite roditi veću i zdraviju novorođenčad – cijepljenje je obavezno.

bebaZnanstvenici su za potrebe istraživanja proučili 6.410 zdravstvenih podataka žena koje su rodile. Što su otkrili? Rezultati su pokazali da su rizici za prerani porod i malu porođajnu težinu bebe znantno smanjeni kod 15 posto žena koje su primile cjepivo tijekom trudnoće.

“Tijekom vrhunca sezone gripe broj prijevremenih poroda među cijepljenim ženama je pao za 70 posto, u usporedbi s trudnicama koje nisu primile cjepivo. Vjerojatnost za rođenje beba male porođajne težine također je bila smanjena za 70 posto”, kazao je dr. Saad B. Omer sa Sveučilišta Emory iz Atlante.

Znanstvenici predviđaju da će slične rezultate pokazati i cijepljenje trudnica protiv H1N1 virusa. No, čini se da trudne Amerikanke ipak nisu prepoznale korisnost sezonskog cjepiva. Podatak da ih se tek 25 posto odlučuje na zaštitu cijepljenjem, zvuči zaista poražavajuće.

Znanstvenici poručuju: nemojte dvoumiti kad je riječ o zaštiti vlastitog djeteta. Zašto ne biste jednim cjepivom zaštitili dvije osobe?

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo