Cjepivo s kvascem štitit će od gljivica - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Cjepivo s kvascem štitit će od gljivica

Običan pekarski kvasac mogao bi imati ključ zaštite od opasnih gljivičnih infekcija, za koje trenutno ne postoji učinkovita terapija, a koje mogu dovesti do smrti.

Kalifornijski stručnjaci rade na razvijanju cjepiva koje bi moglo zaštititi imunokopromitirane osobe od mnogih gljivičnih infekcija opasnih po život. U svojim su istraživanjima koristili pekarski kvasac (umrtvljene gljivice) Saccharomyces, koji su ubrizgali u laboratorijske miševe – jednu tjedno kroz razdoblje od tri tjedna. Cijepljeni miševi su uspjeli preživjeti visoke doze Aspergillusa – gljivica koje uzrokuju aspergiliozu. Također, u njihovim je organima bilo manje znakova infekcije.

Aspergilioza je najčešća gljivična bolest kod imunokompromitiranih osoba koja završava smrću. Riječ je o invazivnoj bolesti luča koja se može proširiti na druge organe, poput mozga ili uzrokovati zatajene bubrega ili jetre. Trenutno ova bolest za sobom povlači visoku stopu smrtnosti, s obzirom da dostupne terapije često ne rezultiraju pozitivnim ishodom.

“Naši rezultati pokazuju kako se zaštitna komponenta kvasca nalazi u staničnoj opni. Štoviše, dokazali smo kako jednostavna priprema može zaštititi od infekcije triju drugih gljivica koje uzrokuju bolesti kod ljudi. To su Candida, Cryptococcus i Coccidioides“, objasnio je dr. David Stevens iz Medicinskog centra Santa Clara Valley, voditelj studije.

I druga klinička ispitivanja uključuju kvasac kad predmet istraživanja: “Istraživanja do sada, uključujući i našu studiju, podupiru razvoj cjepiva s kvascem protiv svih patogenih gljivica koje mogu inficirati ljude. Takovo bi panfungalno cjepivo daljnje smanjilo smrtnost kod imunokopromitiranih osoba. Dok bi cijepljenje svih osoba s oštećenim imunološkim sustavom bio zastrašujuć izazov, postoje određene skupine pacijenata koje bi se inicijalno cijepilo. To su kandidati za transplantaciju, leukemičari i pacijenti s dijagnosticiranim solidnim tumorima”, zaključio je Stevens.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo