Djeca rođena carskim rezom su sklonija astmi! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Djeca rođena carskim rezom su sklonija astmi!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su djeca rođena carskim rezom sklonija razvoju astme, i to do treće godine života.

Do ovakvog su zaključka došli norveški znanstvenici koji su analizirali medicinske podatke gotovo 37,000 žena koje su rodine uobičajenim (vaginalnim) putem ili hitnim carskim rezom.

jRezultati su pokazali kako djeca rođena carskim rezom imaju neznatno povećan rizik za astmu do treće godine života, ali ne i povećani rizik za česte infekcije donjeg dijela dišnog sustava. Najveći rizik od astme je primijećen među mališanima čije majke nisu imale alergiju.

“Malo je vjerojatno da carski rez sam po sebi izazva povećani rizik od astme. Veća je vjerojatnost da su djeca rođena na spomenuti način ranjivija, a samim time i podložnija bolestima”, pojasnila je Maria Magnus, znanstvenica norveškog Instituta javnog zdravlja.

Mogući razlozi za povećan rizik od astme
kod djece rođene carskim
rezom uključuju izmijenjenu
bakterijske flore u crijevima koja utječe na razvoj njihovog imunološkog sustava. Spomenuti mališani st skloniji ozbiljnijim problemima s disanjem tijekom prvih tjedana života.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of Epidemiology.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo