Zdravlje

Zdravlje

Dr. Zvonimir Šostar: Ove godine krećemo s izgradnjom hospicija

Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja nema ustanovu namijenjenu palijativnom liječenju. Hoće li se i to uskoro promijeniti? Odgovor na ovo, ali i brojna druga pitanja smo potražili kod dr. Zvonimira Šostara, pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje.

Nastavlja li Vaš Ured i ove godine s uspješno započetim projektima?

kNaravno. Drago mi je što vam mogu reći kako nastavljamo s projektima koje smo provodili svih ovih godina. Ukratko, nastavljamo s preventivnim cijepljenjem protiv raka vrata maternice. Vjerujem da ćemo ove godine procijepiti 2.000 djevojčica i zaštitit ih od hpv-a. Nastavljamo i s programom ranog otkrivanja karcinoma pluća odnosno kronične opstruktivne bolesti pluća, te s mobilnim mamografijama. Dobra je vijest da slike pacijentica očitavaju dva nezavisna stručnjaka. Spomenutim dvostrukim očitavanjem želimo izbjeći mogućnost krivo postavljene dijagnoze. Vjerujem kako ćemo otkrivanjem zloćudne bolesti dojke u ranoj fazi spasiti 30-ak ženskih života. Osim što ćemo nastaviti s opremanjem bolnica, i dalje ćemo razvijati program „Bolnica u kući“ i to preko naše Ustanove za njegu u kući. Uz sve to, nastavljamo besplatni program održavajuće fizikalne rehabilitacije osoba s invaliditetom. Dakle, sve ono što smo do sada radili, nastavljamo i dalje.

Možemo li očekivati i neke nove projekte?

Naravno. S nekima smo već započeli, a neki su tek u planu. Kad je riječ o novim projektima, moram naglasiti da smo ponovo pokrenuli Školu nepušenja. Krećemo s novim projektom tzv. translacijske medicine u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Europska je komisija spomenuti projekt ocijenila najboljim projektom u hrvatskoj medicini. Glavni zadatak translacijske medicine je implementacija znanstvenih dostignuća u klinička istraživanja. Laički rečeno, riječ je o povezivanju nauke i prakse. Osim toga, planiramo preseliti tj. naći primjereniji prostor našoj Poliklinici za zaštitu djece. Bio bih jako sretan kad njeni djelatnici ne bi imali posla, no nažalost imaju ga i previše. Naime, u Poliklinici već nekoliko mjeseci postoji lista čekanja, a ta djecu ne bi smjela čekati! Poliklinici je hitno potreban veći prostor pa se nadam da ćemo ove godine to uspjeti riješiti. Uz to, velika nam je želja pronaći strateškog partnera koji bi nam omogućio da, postavljanjem ekrana po svim čekaonicama Domova zdravlja, vršimo promociju naših preventivnih programa i zdravog načina života.

Iako se u Zagrebu možemo pohvaliti brojim projektima, postoji li nešto što nam nedostaje?

kNedostaje nam hospicij. Njegovu izgradnju moram započeti ove godine
– na bilo koji način. Naime, Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja
nema ustanovu namijenjenu palijativnom liječenju. Hospicij je važan ne
samo za Zagreb, već za cijelu zemlju, jer ćemo na taj način pružili
potporu obiteljima, a pogotovo onima koji su smrtno bolesni. Cilj je
tim ljudima olakšati zadnje mjesece života. Dakle, hospicij
ćemo napravit ove ili sljedeće godine. Ono što nas čeka je i izgradnja
Poliklinike za dijabetes jer procjene govore da u Zagrebu ima oko 90
tisuća oboljelih.

Od svih programa koje provodi Ured za zdravstvo i branitelje, koji Vam je posebno prirastao srcu?

Najdraži su mi oni projekti koji spašavaju ljudske živote. Jako sam zadovoljan projektom prevencije raka vrata maternice. Ponosan sam i na besplatnu mobilnu mamografiju koju smo, prije šest odnosno sedam godina pokrenuli s udrugom Europa donna i Hrvatskim senološkim društvom.

Vaš Ured građanima nudi puno preventivnih programa. Jeste li zadovoljni odazivom Zagrepčana?

Moram naglasiti da je mobilna mamografija zabilježila odličan odaziv. Međutim, drugi bi programi ipak trebali bilježiti veće zanimanje građana. Upravo zato su nam potrebni mediji. Iz istog razloga želimo pokrenuti projekt promocije zdravih stilova života u čekaonicama Domova zdravlja kojima dnevno prođe i 15 tisuća ljudi. Jako je važno da ljude obavijestimo, kako bi se mogli javiti na preventivne programe. Redovite kontrole su jedini način otkrivanja zloćudnih bolesti u ranoj fazi. Samo na taj način građanima možemo omogućiti pravovremeno izlječenje.

Koji je trenutno najveći javnozdravstveni problem u Zagrebu?

kSvakako su to kardiovaskularne bolesti. Upravo samo zbog porazne
statistike osnovali Zakladu Hrvatska kuća srca kako bismo građanima
mogli ponuditi kvalitetne preventivne programe.

Vjerujem da ćemo u roku
od mjesec, dva riješiti pitanje prostora kako bi naši najeminentniji
stručnjaci mogli početi osmišljavati programe koji će koristiti ne samo
Zagrepčanima, već i cijeloj Hrvatskoj.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo