Zdravlje

Zdravlje

Glasno hrčete? Prijeti vam reumatoidni artritis!

Glasno hrčete? Znajte kako osim navlačenja bijesa bračnog partnera na sebe također navlačite i veći rizik od reumatoidnog artritisa.

Tako bar tvrde tajvanski istraživači koji su do ovog zaključka stigli nakon što su usporedili podatke preko 1400 osoba koje su bolovale od apneje u snu s podacima 7000 zdravih osoba.

Pratili su ih kroz pet godina i ustanovili kako su glasni hrkači čak 91 posto skloniji razvijanju reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa ili sistemskog lupusa. Riječ je o tri stanja “podivljalog imuniteta“ pri kojima se javljaju natečeni i bolni zglobovi.

“Naša je studija prva koja je proučila vezu između apneje u snu i razvoja autoimunih bolesti. Smatramo da je ovo prošlo neopaženo u kliničkim uvjetima jer su ovi slučajevi relativno rijetki i možda se ne prijavljuju. Potencijalna veza između ova dva stanja se ne bi smjela previdjeti. Od bolesti koje smo proučili, pacijenti s apnejom u snu su imali najviši rizik od razvijanja reumatoidnog artritisa“, objasnili su voditelji studije objavljene u časopisu Sleep Medicine.

Kako objašnjavaju ovu vezu? Kronična apneja u snu može dovesti do upala u krvnim žilama diljem tijela, što može pak djelovati kao katalizator za razvijanje artritisa.

Što je to apneja u snu?

Za vrijeme sna, mišići dušnika se opuštaju. Za većinu osoba ovo ne predstavlja problem, no kada je riječ o onima koje boluju od apneje, može se dogoditi potpuni kolaps mišića te se disanje prekine. Jednom kada mozak shvati da je disanje prestalo, pošalje signal mišićima dušnika koji se ponovno stisnu. To otvori dišne putove, no također uzrokuje naglo buđenje spavača. Kod osoba koje boluju od apneje u snu, ovo može biti scenarij koji se događa svakih deset minuta.

Kumulativni učinak neprestanog buđenja dovede do umora, zbog čega su bolesnici posebno skloni nezgodama

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo