Gubitak viška kilograma može prevenirati razvoj jednog opasnog i sve češćeg raka

Trbuh debljina masnoca mrsavljenje tijelo shutterstock 151869467

Ovaj rak se sve češće javlja među mlađom populacijom pa je od velike važnosti učiniti sve što se može u vidu prevencije.

Iako gubitak kilograma može utjecati i na cjelokupnu liniju, važnije je to što bi taj potez mogao prevenirati stvari koje se golim okom ne vide. Nova studija otkriva kako čak i samo mali gubitak kilograma može smanjiti rizik od razvoja zloćudnog raka – raka debelog crijeva. 

Znanstvenici su pratili oko 17 000 sudionika studije o raku prostate, pluća, crijeva i jajnika te otkrili kako oni koji su u periodu od 5 godina, koliko je trajala studija, izgubili višak kilograma imaju i 46 posto manje šanse da će se kod njih razviti polipi u crijevima. Te izrasline su usko povezane s razvojem raka crijeva i zato se one uklanjaju kada se radi kolonoskopija.

Koliko kilograma moramo izgubiti da bi zaštitili zdravlje? 

Čak i samo par kilograma može biti dovoljno, a održavanje zdrave tjelesne težine čini se igra jako veliku ulogu. Sudionici koji su izgubili 3 kilograma imaju 30 posto manje šanse da će se kod njih razviti polipi. 

Rak debelog crijeva sve češći kod mladih ljudi, a ova navika je glavni razlog

Iako na stranicama Centra za kontrolu bolesti stoji kako rak crijeva jest treći najveći uzročnih smrtnosti kod muškaraca i žena, stopa smrtnosti se smanjila u posljednjih 20 godina. Stručnjaci vjeruju kako je to vjerojatno posljedica sve više preventivnih pregleda i novih preporuka vezanih za kolonoskopiju koja bi se sad trebala obaviti kada se navrši 45 godina, a ne kao nekada 50. 

To smanjenje stope smrtnosti nije isti za sve grupe, pa se tako na primjer ovaj trend mijenja kada su u pitanju osobe mlađe od 40 godina kod kojih se sve češće primjećuje pojavnost raka debelog crijeva, prema riječima dr. Yi-Qian Nancy You, a to je ujedno i veliki problem o kojem stručnjaci još uvijek pokušavaju više naučiti. 

Ako se ovaj trend nastavi, postoje šanse da će se pojavnost raka crijeva povećati za 90 posto kod osoba mlađih od 35 godina, a rak rektuma za 125 posto do 2030. godine. 

"Visoka pojavnost ovog raka kod mlađih osoba budi veliku zabrinutost u znanstvenim krugovima, a još je jedno veliko pitanje upravo liječenje. Oko 60 posto mladih pacijenta su dobili dijagnozu raka ali već u uznapredovaloj fazi kada je liječenje gotovo nemoguće", stoji na stranicama EatThis, NotThat. To znači da moramo pod hitno svi razmisliti o tome koliko je važno poduzimati mjere prevencije ali isto tako paziti kako živimo, kontrolirati stres, jesti zdravo i kretati se. 

Simptomi raka debelog crijeva 

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti provoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokorizične skupine.

Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv.

1. Umor

Jedan od glavnih simptoma raka debelog crijeva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s tisućama tegoba, stanja i bolesti, no ako također osjećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija

Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor.

Ovo je najbolji suplement za gubitak kilograma i masnih naslaga na trbuhu, tvrde nutricionisti

Ako je vaš liječnik ustanovio kako imate nisku razinu hemoglobina, preporučuje se provesti kolonoskopiju i pregled gastrointestinalnog trakta.

3. Krvava stolica

Krv može biti posljedica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog crijeva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je riječ i ignorirate prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ.Ako je prisutna krv svijetlo crvena, odmah se javite liječniku na pregled.

4. Promjena rutine

Većina ljudi ima svoju rutinu pražnjenja crijeva. Ako se odjednom promijenili svoj "ritam" ili bez očitog razloga imali proljev, zatvor ili osjećali dugotrajnu nadutost, javite se liječniku.

5. Bolovi u abdomenu

Bolovi u trbuhu mogu se javiti zbog rasta tumora u crijevima, stoga ako osjetite bolove u ovom području i oni ustraju, nemojte oklijevati. Mnogo je razloga za bol u trbušnoj šupljini, no nemojte riskirati.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!