Hiperbarična oksigenoterapija u liječenju komplikacija dijabetesa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Hiperbarična oksigenoterapija u liječenju komplikacija dijabetesa

Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) je disanje 100% kisika u hiperbaričnim komorama na tlakovima većim od jednog bara.

U barokomori može biti smješten jedan ili više pacijenata. Radi se o uređaju koji osigurava pacijentima boravak u sredini povišenog tlaka u odnosu na normalni atmosferski. Ona je zapravo ‘simulator ronjenja’, samo što umjesto vode njenu unutrašnjost ispunjava plin.

Osnovni terapijski učinak HBOT temelji se na mogućnosti dobave kisika u otopljenom stanju i u ona tkiva u koja ga oslabljena cirkulacija ne bi inače mogla dopremiti, a što dovodi do brze korekcije hipoksije (nedostatka kisika).

Nedostatak kisika u tkivima, koji označavamo terminom hipoksija, jedan je od najvažnijih uzroka ili posljedica ogromnog broja bolesti. Samim tim, dovođenjem dovoljne količine kisika u periferna tkiva i stanice osiguravamo njihovo preživljavanje, oporavak i uredno funkcioniranje.

Povećanjem tlaka okoline povećava se i unos kisika u krvi. Na taj način se dobiva i do 20 puta više kisika otopljenog u plazmi. To znači da se u najkraćem mogućem roku otklanja nedostatak kisika. Osim toga dolazi i do drugih pozitivnih efekata kod pacijenta. Djeluje na obrambeni sustav stvarajući uvjete za funkciju bijelih krvnih zrnaca, potiče imunitet, potiče rast novih krvnih žilica u tkiva, pomaže zacijeljenju rana koje ne zarastaju uz primjenu drugih mjera liječenja, pomaže rast kosti koja je oštećena i propada, djeluje kao lijek protiv nekih bakterija i smanjuje otok, što je vrlo važno u liječenju mnogih bolesti i stanja.

Liječenje komplikacija dijabetesa:

Tijekom života kod pacijenata s dijabetesom s razvija mnoštvo komplikacija na koje HBOT može pozitivno djelovati. To su dijabetičko stopalo, angiopatija (oštećenje krvnih žila), retinopatija (oštećenje mrežnice oka), neuropatija (oštećenje živčanih vlakana).

Dijabetičko stopalo je jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa. Koliko je ova komplikacija česta najbolje govori podatak da pedeset posto svih amputacija donjih udova u SAD posljedica su dijabetesa. Glavna prepreka uspješnom cijeljenju rana u dijabetičara je prekid normalnog krvotoka u okrajinama s posljedičnom hipoksijom. Oštećenje krvnih žila kreće se u rasponu od teške, višestruke zahvaćenosti velikih krvnih žila, do blagih promjena u malim krvnim žilama.

Periferna neuropatija (oštećenje živaca) postoji kod približno 80% dijabetičara s ozljedama stopala. Veliku ulogu u nastanku rane ima i pridružena mehanička trauma.

Infekcija dijabetičkog stopala pojačava ishemiju stopala tako što povećava potrebe (potrošnju) kisika u tkivu i smanjuje dotok krvi.

Cilj liječenja s hiperbaričnim kisikom je povećanje dostave kisika u lokalna ishemička tkiva s ciljem ubrzavanja cijeljenja rane. Mnoga klinička istraživanja pokazala su da je HBOT jako učinkovita u zbrinjavanju dijabetičkog stopala, jer značajno povećava stopu cijeljenja i drastično smanjuje stopu amputacija. Treba naglasiti multi disciplinarni pristup liječenju dijabetičkog stopala.

Za učinkovito liječenje potrebno je provesti neinvazivnu obradu krvnih žila i transkutanu oksimetriju kojom se utvrdi stupanj ishemije u nogama.

Radi se o visokosofisticiranom medicinskom uređaju kojim se izuzetno precizno mjeri stanje mikrocirkulacije, dakle onih najmanjih krvnih žila koje se ne vide uobičajenim radiološkim metodama. U mogućnosti smo kvalitetno procijeniti stanje tih malih krvnih žila, njihov maksimalni kapacitet, kao i količinu kisika koja dolazi u krajnje periferna tkiva. Time se može s velikom sigurnošću procijeniti stupanj ugroženosti ekstremiteta ili drugih tkiva.

Na temelju vrijednosti izmjerenih transkutanom oksimetrijom može se procijeniti hoće li HBOT biti od koristi.

ZAKLJUČAK

U svijetu je HBOT prihvaćena kao metoda izbora za liječenje nekih bolesti, a za mnoge druge ona je značajan pomoćni lijek. Treba naglasiti multi disciplinarni pristup liječenju dijabetičkog stopala i ostalih komplikacija dijabetesa , jer samo takav pristup daje rezultate kojim su zadovoljni i liječnici, a naročito pacijenti. Potrebno je nastaviti s daljnjim radom u promociji i edukaciji o HBOT, te omogućiti korištenje te metode svim pacijentima kod kojih može biti značajna pomoć u liječenju.

Više o Poliklinici OXY možete doznati na web stranici: www.oxy.hr ili na sljedećim adresama:

Poliklinika za baromedicinu i medicinu rada OXY Pula

Centrala PULA

Kochova 1a, 52100 Pula

Telefon/fax: 052/217-877

E-mail: poliklinika@oxy.hr

 

Podružnica ZAGREB

Avenija G. Šuška 6, KB Dubrava, 10000 Zagreb

telefon: 01/ 290-2300

fax: 01 / 290-3723

E-mail: poliklinika.zg@oxy.hr

 

Poslovna jedinica DUBROVNIK

Dr. Roka Mišetića 2, 20000 Dubrovnik

telefon: 020/ 431-687

fax: 020/ 312-404

E-mail: poliklinika.du@oxy.hr

 

Poslovna jedinica CRIKVENICA

Gajevo šetalište 21, 51260 Crikvenica

Telefon/fax: 051/ 785-229

E-mail: poliklinika.ck@oxy.hr

 

Autor: Dejan Andrić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo