Zdravlje

Zdravlje

Hrvatska liječnica iz Londona: Britanci planiraju testirati sve medicinsko osoblje

Velika Britanija ubrzano sustiže zemlje koje su se odlučile na cijeli niz restrikcija u suzbijanju zaraze koronavirusom.

Premijer Boris Johnson u startu je bio za liberalniji režim. Prvotni cilj bio je postići imuitet stada, odnosno štititi samo najugroženije i pustiti da zaraza zahvati oko 60 posto populacije nakon čega bi nastupio kolektivni imunitet.

Mama ili netko blizak vam radi na blagajni? Na ovih 10 mjera treba obratiti pažnju

Izvještaj znanstvenika okupljenih u skupinu Imperial College COVID-19 Response Team, otprije nekoliko dana sve je, međutim, promijenio. Tim stručnjaka koji savjetuju Vladu zaključio je da bi takav pristup u najboljem slučaju mogao odnijeti 250.000 života, a prema najcrnjem scenariju moglo bi umrijeti čak pola milijuna britanskih građana.

Johnson je reterirao i  pozvao građane da se prilagode situaciji, izbjegavaju kontakte koji nisu neophodni, odustanu od nepotrebnih putovanja i izlazaka te da počnu raditi od kuće. Mnogi restorani i pubovi su se nakon samoinicijativno zatvorili i prešli na dostavu hranu, od danas je zatvaroreno 40 stanica podzemne željeznice u Londonu, prorijeđen je i vozni red vlakova, a sutra se zatvara i velika većina škola.

Radit će samo pojedine obrazovne ustanove za djecu medicinskih radnika, policijskih službenika i one koji imaju pravo na besplatne obroke. Nastava će se kao i kod nas održavati online. Broj mrtvih je već premašio sto ljudi, a Britanci nisu ostali imuni na paniku. Police u mnogim trgovinama su poluprazne, ograničava se broj proizvoda koji jedna osoba može kupiti, wc papir je među traženijom robom, a ni online se ne može dobiti više od dva paketa. Neke trgovine odjećom i sl. zatvorile su svoje prodavaonice i robu prodaju isključivo preko interneta. U prodaji vlada nestašica lijekova za snižavanje temperature, a pred ljekarnama, u koje u isto vrijeme može ući najviše šest osoba, čeka se u redovima. Za starije osobe je rezervirano vrijeme za kupovinu do devet sati prijepodne i sat-dva tijekom poslijepodneva. 

Je li sigurno za vrijeme trenutne pandemije naručivati dostavu hrane?

U svim bolnicama je uveden izvanredni režim. Prekinut je redovni rad, otkazane su sve operacije osim hitnih i onkoloških, a liječnici su svojim pacijentima ponudili telefonske konzultacije. Lakši pacijenti su otpušteni kućama. U mojoj bolnici, recimo, hitne slučajeve za odjel otorinolaringologije primamo odmah u bolničkim ambulantama, više ne idu preko Hitne službe. Ali, pravila se stalno mijenjaju, sutra će već možda biti drugačije, kazjuje hrvatska liječnica I. T. G., koja radi u jednoj bolnici u okolici Londona.

Na koronavirus se trenutno, slično kao kod nas, testira samo osobe koji imaju simptome i potreban im je bolnički tretman. Trenutno se, otkriva naša sugovonica, razmišlja da se testiranje proširi na medicinsko osoblje. 

Prvo bi trebali na red doći oni liječnici, medicinske sestre i drugo osoblje koji imaju simptome da bi se vidjelo je li samoizolacija za njih uistinu potrebna ili ne. Potom bi na red došli i ostali da bi se ustanovilo koliko ih je već preboljelo infekciju koronavirusom. Ali, to se tek najavljuje, još nema službenih informacija, kaže otorinolaringologinja I. T. G. 

Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Ako imate blisku osobu stariju od 60 godina, pročitajte ovo

Foto: Pixsell, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo