Zdravlje

Zdravlje

Iznenađujuća promjena na zubima je čest simptom dijabetesa, ako ju primijetite – odmah posjetite liječnika

Shutterstock

Dijabetes je ozbiljno stanje koje se mora držati pod kontrolom.

Dijabetes se javlja uz brojne simptome, od zamućenog vida do jake žeđi, a danas stručnjaci javljaju kako postoji i jedan ne tako poznati simptom dijabetesa na kojeg morate obratiti pažnju, a radi se o obliku poremećaja metabolizma kostiju koji može značiti i veliku štetu za vaše zube. Ustvari prema posljednjem istraživanju, oko polovine pacijenta s dijabetesom će doživjeti osteoporozu, a često će se javiti upravo s primjetnim promjenama na zubima. Evo što morate znati o ovom problemu koji se veže uz dijabetes. 

Ako primijetite da vam se klima zub, to bi mogao biti simptom dijabetesa

Poremećaj metabolizma kosti je čest kod osoba s dijabetesom, pa će utjecati na oko 50 posto pacijenata, a jedna je studija prišle godine pokazala kako će velik broj pacijenata s dijabetesom uz osteoporozu doživjeti gubitak kosti u oralnog šupljini. Ovo će se često javiti na alveolarnoj kost koja je jedna je od tri vrste tkiva koja podupiru zube u maksilarnoj ili mandibularnoj kosti. 

Stručnjaci koji su radili studiju, a čiji su rezultati objavljeni u magazinu Frontiers in Endocrinology  upozoravaju da kako ta kost erodira, zubi mogu postati opušteni ili čaj ispasti, a sve kao posljedica dijabetesa. Simptomi koji se još mogu javiti su osjetljivost zubi i kosti te veće šanse da će doći do fraktura, a stručnjaci smatraju da se radi o glavnom razlogu za gubitak zubi kod odraslih osoba. 

Otežano liječenje i ugradnja zubi 

Kada dođe do propadanja kosti, ne samo da će se povećati šansa da će i zubi ispasti, već će biti i nešto teže nadomjestiti ih implantantima. 

Divni Japanci: Jednostavne navike zbog kojih su uspješni i uvijek zadovoljni

“Taj proces gubitka kosti koji se odvija kada osoba ima dijabetes uključuje i resorpciju  alveolarne kosti”, ističu autori istraživanja. To može potaknuti atrofiju tog područja i uzrokovati raspadanje tkiva kosti. “Resorpcija  alveolarne kosti se često povezano događa prilikom zahvata stomatoloških ili umetanja implantanta, što će uvelike otežati zahvat ali i utjecati na rezultate”, dodaju autori. Upala na području implantanta se može dogoditi i kao rezultat hiperglikemije, a to pak može rezultirati ozbiljnim defektom na području di je implantant te dovesti i do propadanja oseointegracije (izravna strukturna i funkcionalna veza između žive kosti i površine nosećeg umjetnog implantata). 

Parodontitis može također biti uzrok gubitka zubi 

Osobe koje imaju dijabetes moraju paziti i na druge promjene u oralnoj šupljini koje su povezane s ovim stanjem – posebno parodontitis ili bolesti desni, koji će doprinijeti gubitku zubi. 

“Epidemiološke studije su potvrdile kako je dijabetes često uzrok paradentoze i smatra se šestom najčešćom komplikacijom dijabetesa”, ističu autori studije te dodaju kako u usporedbi s osobama koje imaju normalne razine glukoze u krvi, ovdje u pitanju teži oblik parodontitisa gdje se stanje brzo razvija. 

I na ove simptome obratite pažnju 

Iako se gubitak koštane mase često povezuje s kasnim stadijima bolesti ili lošom kontrolom dijabetesa, stručnjaci navode kako su promjene u usnoj šupljini često rana faza problema s kostima povezanih s dijabetesom. 

Ipak, kosti u cijelom tijelu mogu biti pod utjecajem dijabetesa kroz dulje vrijeme. “Osobe koje imaju dijabetes, posebno oni s tipom 1, imaju lošiju kvalitetu koštane mase i kod njih dolazi do povećanog rizika od prijeloma. Osobe koje ne brinu dobro o svom stanju ili već dugo pate od dijabetesa imaju pak najveće šanse da će doći do prijeloma kosti“, stoji na stranicama Nacionalnog instituta za osteoporozu. Ako mislite da promjene koje primjećujete imaju veze s dijabetesom, savjet je da se odmah obratite liječniku. Ako ranije otkrijemo šećernu bolest i odgovarajuće je liječimo, možemo spriječiti ili odgoditi nastanak kroničnih komplikacija. 

Gubitak viška kilograma može prevenirati razvoj jednog opasnog i sve češćeg raka

Šećerna bolest tipa dva globalni je zdravstveni izazov

Ona je i jedan od velikih i značajnih problema s kojima se bori i hrvatski zdravstveni sustav. Prema podacima CroDiab registra i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2019. godine, dijabetes tipa 2 dijagnosticiran je kod 315.298 odraslih osoba u Hrvatskoj. Kako tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih blizu pola milijuna, što je više od 12% populacije. Uz to, šećerna bolest je treći vodeći uzrok smrti u 2019. godini.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo