Kako hraniti bebu i zaštititi ju od alergija na hranu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako hraniti bebu i zaštititi ju od alergija na hranu?

Majke bi i dalje trebale dojiti nakon što počnu uvoditi krutu hranu u prehranu, kako bi imunitet mogao imati dobrobiti od imunoloških faktora iz majčinog mlijeka koje educiraju imunitet, savjetuju britanski istraživači.

Dojenje koristi i majkama i bebama

Uključivanje čvrste hrane u prehranu bebe koju još dojite moglo bi zaštititi vaše malo zlato od alergija na hranu, savjetuju britanski znanstvenici. Pri tome napominju kako biste s ovakvom dohranom trebali početi u 17. tjednu bebina života – nipošto prije. U suprotnom upravo riskirate alergije.

Naime, uvođenje krute hrane dok beba doji “uči” imunitet kako je hrana sigurna i na taj način sprječava razvijanje alergija na namirnice, tvrde istraživači Sveučilišta Southampton.

“Majke bi i dalje trebale dojiti nakon što počnu uvoditi krutu hranu u prehranu, kako bi imunitet mogao imati dobrobiti od imunoloških faktora iz majčinog mlijeka koje educiraju imunitet. Prema mojoj teoriji, ako alergeni iz hrane – one stvari na koje dojenčad zapravo postane alergična – nisu prisutni u isto vrijeme kada i majčino mlijeko, tada majčino mlijeko ne može educirati imunitet”, objasnila je Kate Grimshaw, specijalistkinja za alergije, ujedno i voditeljica studije objavljene u časopisu Paediatrics.

Kako su došli do ovog zaključka?

Grimshaw i njen tim je sagledao prehranu 41 djeteta koje je do druge godine života razvilo alergiju na hranu. Usporedili su namirnice kojima su se ovi mališani hranili s prehrambenim navikama 82 djeteta koja nisu imala alergiju na hranu. Znanstvenici su zaključili kako su djeca koja su razvila alergiju na neku namirnicu jela čvrstu hranu ranije nego djeca koja nisu razvila alergiju (prije 16. tjedna života).

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo