Kako ojačati imunitet za nadolazeći pad temperatura? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako ojačati imunitet za nadolazeći pad temperatura?

Shutterstock

Promjene godišnjih doba utječu na rad imunosnog sustava. Približava nam se jesen, a time i vrijeme kada bismo trebali početi razmišljati o jačanju imunosnog sustava, kako bismo organizam pripremili za nadolazeće dane koji nam donose rizik od prehlada i viroza, ističe Margareta Bolarić,mag.nut.

Što treba znati o vitaminima?

Prema riječima nutricionistice Bolarić, vitamini su organske tvari esencijalne za normalno funkcioniranje organizma. Naš organizam ih ne može sintetizirati uopće ili u dovoljnim količinama i zato ih moramo unositi hranom. Poznato je 13 vitamina i dijelimo ih na one topljive u vodi (vitamin C te vitamini B kompleksa) te topljive u mastima (vitamini A, D, E i K).

Najbolju kombinaciju za jačanje imuniteta čine vitamin A, C i E, a jače djelovanje imaju u kombinaciji s cinkom, istaknula je Margareta Bolarić,mag.nut.

Pojedinačna uloga vitamina

Vitamin A i ima ulogu u diferencijaciji bijelih krvnih zrnaca te je uključen u održavanje brojnih imunosnih stanica stečenog i urođenog imuniteta.

Vitamin C potiče rad imunološkog sustava kroz stimulaciju antitijela. Ljudski organizam ga ne može sintetizirati, pa se mora unositi hranom. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi.

Vitamin E djeluje kao jak antioksidans, tj. zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala nastalih oksidacijom masti. Upravo se zato smatra se da ima ulogu u spriječavanju razvoja raznih bolesti. D-α-tokoferol je oblika vitamina E koji tijelo može najbolje iskoristiti te je njegova biološka dostupnost najveća.

Cink je jaki antioksidans, potiče zacjeljivanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte.

Osim vitamina A, C i E, bitno je istaknuti i nužnost dovoljnog unosa vitamina B skupine. Svaki vitamin od njih u organizmu ima specifičnu i vrlo bitnu ulogu. Ključni su za normalno funkcioniranje imun osnog sustava, ali i za normalno funkcioniranje živčanog i mnogih drugih sustava u organizmu, ističe Bolarić,mag.nut.

Važno je napomenuti da su vitamini, mineralne tvari te razni multivitaminski pripravci namijenjeni održavanju imuniteta dok je organizam u ravnoteži.

Prehranom do vitaminskih izvora

Prema mišljenju Margarete Bolarić,mag.nut. manjkava prehrana ili prekomjerno termički obrađena hrane, može dovesti do pomanjkanja vitamina i mineralnih tvari. Važno je napomenuti da su vitamini, mineralne tvari te razni multivitaminski pripravci namijenjeni održavanju imuniteta dok je organizam u ravnoteži. Zato tijekom cijele godine trebali konzumirati raznovrsnu prehranu bogatu voćem i povrćem koja je u službi cjelokupnog zdravlja, istaknula je nutricionistica Bolarić.

Vitaminski podsjetnik u kuhinji

MIKRONUTRIJENT

IZVORI

Vitamin A

 

β-karoten

Ulje riblje jetre, životinjska jetra, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi sadrže značajne količine vitamina A.

Većina tamnozelenog lisnatog povrća i tamnožutog/narančastog povrća (špinat, kelj, mrkva i bundeva), marelice, breskve i mango

Vitamini B skupine

Pekarski kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće, lisnato zeleno povrće

Vitamin C

Voće i povrće, najviše u kiviju, naru, citrusima, kiselom kupusu i paprici

Vitamin E

Meso, jaja, pšenične klice (najbolji izvor), palmino i ricinusovo ulje, orasi, bademi, lješnjaci, sjemenke suncokreta, šparoge, brokula, rajčica, voće (avokado, papaja, kivi, kupine) i zeleno lisnato povrće (špinat, kelj)

Cink

Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice, orašasti plodovi, grašak, grah, soja i tofu, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo