Kako vas kupaći kostim može koštati zdravlja? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako vas kupaći kostim može koštati zdravlja?

Foto: Shutterstock

Tržište nudi more kupaćih kostima, šarolikost dizajna i boja, raznovrsnost u materijalima. No jeste li odabrali kupaći kostim koji će najviše laskati vašem zdravlju?

Zorislav Deverny, liječnik opće medicine s pravim je zadovoljstvom pričao o kupaći kostimima kako bi damama olakšao odabir. Kaže, što manje nosite na sebi, to bolje za vaše zdravlje. Uvijek se presvucite iz mokrog kupaćeg i pazite na madeže. 

Je li za zdravlje bolji jednodijelni ili dvodijelni kupaći kostim?

U prošlosti ljudi su se kupali u odjeći, a teški materijal nije se mogao osušiti i loše je utjecao na zdravlje. Nahladilo bi se i muško i žensko tijelo, a posebno reproduktivni organi. Vjerovali ili ne, bikini je uvelike pridonio ženskom zdravlju. Kupaći kostimi brže su se sušili i uvijek bih prije preporučio bikini, nego jednodijelni kupaći kostim. No bez obzira na njegovo svojstvo bržeg sušenja, savjetujem da, kad god ste u mogućnosti, skinite mokri kupaći i odjenite nešto suho.

Koji je materijal kupaćeg kostima najbolji za očuvanje zdravlja?

Kada su se na tržištu pojavili umjetni materijali, bilo je dosta alergijskih reakcija sve dok se nije pronašla optimalna čistoća materijala. Danas svaki kupaći sadrži barem jedan posto likre. Preporučujem miješani sastav.

Transol je materijal koji se pojavio 80-ih godina. Propušta UV zrake i dopušta tijelu da pod njim potamni. Je li to dobro za zdravlje?

Ispod takvih materijala obvezna je krema sa SPF-om pa sve skupa postaje nespretno za nošenje. Bolje bi bilo da u dogovoru s liječnikom počnete uzimati vitamine i preparate za brže tamnjenje kože. Uvijek nosite kremu sa zaštitnim faktorom. Ako se sunčate, izbjegavajte najjače UV zračenje od 11 do 17 sati i dozirajte boravak na suncu.

Što mislite o tanga-bikiniju?

Mehaničko struganje po nježnom intimnom području nikako nije dobro. Može izazvati iritacije i infekcije, a u kombinaciji s morskom solju i suncem nikako nije preporučljivo. Odstranjenjem stidnih dlačica otklanjamo i prirodnu zaštitu od bakterija i infekcija pa to u zdravstvenom smislu nije preporučljivo.

Na što još trebamo pripaziti kada biramo kupaće kostime?

Pripazite da trakice bikinija ne stružu po madežima. Nisu toliko opasni tamni i veliki madeži, koliko oni mali, nepravilni i boje kože.

Pročitajte kako do brončanog tena bez sunčanja.

Izvor: Moje zdravlje/Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo