Kofein odgovoran za malu porođajnu težinu beba - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kofein odgovoran za malu porođajnu težinu beba

Prehrana budućih majki od ključne je važnosti za razvitak embrija i zdravlje djeteta kasnije u životu. Sve što jedete i pijete odrazit će se na zdravlje vašeg malog zlata.

Tako se, primjerice, trudnicama savjetuje povišeni unos folne kiseline (vitamin B9), s obzirom na to da njen manjak može dovesti do nepravilnog razvoja središnjeg živčanog sustava fetusa.

Ako ste navikli ujutro se buditi uz okus kave, trudnoća je pravo vrijeme da promijenite ovu naviku, s obzirom na to najnovije rezultate švedske studije. Naime, stručnjaci Sveučilišne bolnice Sahlgrenska povezali su konzumaciju kofeina i malu porođajnu težinu beba.

Zajedno sa kisikom i nutrijentima, kofein dolazi do embrija putem pupčane vrpce, no embrij u fazi razvoja nema ekspresiju enzima koji bi trebali učinkovito poništiti djelovanje kofeina.

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije nalažu kako bi trudnice trebale unositi do 300 miligrama kofeina dnevno, no neke zemlje preporučuju dozu od svega 200 miligrama.

Istraživači su proučavali zdravstvene podatke gotovo 60.000 trudnica i pratili unos kofeina: kave, čaja, gaziranih pića i namirnica s kakaom, poput torti i čokolade. “U ovoj studiji nismo ustanovili vezu između ukupnog unosa kofeina ili kofeina iz kave i preuranjenog poroda, ali smo pronašli vezu između kofeina i manje porođajne težine. Ova je veza ostala nepromijenjena čak i kada smo sagledali samo nepušačice, što pokazuje da kofein, sam po sebi utječe na porođajnu težinu. To znači 21-28 izgubljena grama težine po 100 miligrama kofeina dnevno za bebu čija je očekivana porođajna težina 3,6 kilograma.”, objasnila je dr. Verena Sengpiel iz Sveučilišne bolnice Sahlgrenska, voditeljica studije objavljene u časopisu BMC Medicine.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od
tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo