Zdravlje

Zdravlje

Koje su indikacije i metode odstranjivanja madeža

Foto: Shuttesrtock

Veličina, položaj i izgled madeža različiti su i ne moramo pretendirati da se svi moraju odstraniti, ali ima i onih koji se moraju odstraniti ili barem redovito kontrolirati.

Indikacije za odstranjivanje madeža

One se dijele na medicinske (zdravstvene) i estetske.

Medicinske indikacije uključuju madeže koji rastu, mijenjaju oblik i boju ili se nalaze na mjestima kronične iritacije. Pod iritacijom podrazumijevamo efekt UV zračenja od sunca i to se prvenstveno odnosi na madeže smještene na licu, vratu i prsima. Madeži koji su stalno mehanički iritirani, npr. svakodnevnim brijanjem kod muškaraca ili struganjem rubova grudnjaka kod žena također spadaju u rizičniju skupinu. Medicinski najvažnije indikacije su madeži sumnjivog izgleda i ponašanja. Tu uvijek moramo misliti na melanome, ali i na druge kožne tumore npr. bazaliome.

Estetske indikacije prvenstveno se odnose na madeže na licu i vratu jer su najvidljiviji tako da i manji madeži ili njihov veći broj mogu estetski smetati. Na prsima, trbuhu i leđima ima često većih grozdasto izbočenih nevusa koji ružno imponiraju i preporuča se odstranjivanje.

Metode odstranjivanja madeža

Metodu odstranjivanja biramo prema indikaciji i stoga je jako bitan detaljan pregled liječnika dermatologa ili liječnika koji se bavi odstranjivanjem madeža. Taj pregled mora uključiti pored detaljne anamneze i pregled madeža mikroskopom. Postoje točno određeni dijagnostički kriteriji za određivanje sumnje na melonom  ili neke kožne prekancerozne promjene. Ukoliko se ustanovi osnovana sumnja da bi madež mogao biti melanom ili drugi maligni tumor tada dileme nema: potreban je klasičan kirurški pristup, a to znači široka ekscizija.

Srećom, velika većina madeža je benigna i po izgledu i ponašanju te se koriste manje agresivne i dobro kontrolirane metode odstranjivanja. Tu dominira radiovalna metoda koja ima karakteristike kirurške ablacije (ljuštenja), ali bez ožiljka i potrebe za šivanjem rane, a odstranjeno tkivo može se i treba poslati na patohistološku analizu. Odmah treba reći da radiovalna metoda koristi visokofrekventne elektromagnetske valove (3,8 Mhz) i nema zračenja kao kod radiološke dijagnostike koja koristi X – zrake čije često i prokomjerno djelovanje može biti štetno.

Osnovna karakteristika radiovalnog tretiranja kože i tkiva

Prije svega se radi o metodi koja omogućava veliku preciznost rada bez štetnog i razarajućeg djelovanja na okolno tkivo za razliku od klasičnog elektrokirurškog efekta ili od djelovanja nekih lasera. Nakon radioablacije nema potrebe za šivanjem rane, a zbog minimalne traume na tkivo zaraštavanje je brže i bez komplikacija. Metoda je posebno indicirana za zahvate na licu i vratu gdje je najvažnije da nema ožiljka, a zbog obilnije prokrvljenosti te regije zahvati brže zacjeljuju pa već nakon nekoliko tjedana nema tragova zahvata niti madeža.

Konačno treba napomenuti da se u kirurškim ordinacijama preko 95 % madeža odstranjuje radiovalnom metodom jer se pokazala superiornom prema klasičnom kirurškom izrezivanja, naravno osim u slučajevima gdje zbog potencijalne sumnje u karakter kožne promjene treba ipak učiniti široku eksciziju. Radioavalna metoda je i bitno jeftinija nego operacijski zahvati.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo