Zdravlje

Zdravlje

Kome treba treća, a kome četvrta doza? Danas počinje cijepljenje novim cjepivom protiv COVID-19

shutterstock

Danas u Hrvatskoj kreće docjepljivanje protiv COVID-19 s adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva Omicron varijantu virusa.

Prvo docjepljivanje se preporučuje svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Adaptiranim/varijantnim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-19.

Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

Nastavlja se primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty već osnovna cjepiva. Cjepivo se ne primjenjuje u dobi nižoj od 5 godina.

Je li proteinsko cjepivo rješenje za vas? Kada se cijepiti ako ste preboljeli COVID?

Gdje se provodi cijepljenje?

U zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje:

  • informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i grad Zagreb možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo na poveznici
  • u većini županija biti će moguće cijepljenje bez prijave (naručivanja) već u tjednu od 12. rujna, no u pojedinim županijama i gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve.
  • u ordinacijama obiteljske medicine (osobito za kronične bolesnike).

Za cijepljenje se možete prijaviti:

  • Prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine
  • Putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr
  • Putem Portala zdravlja

Prvo će biti dostupno adaptirano/varijantno cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer, a u narednim danima očekujemo i početak docjepljivanja adaptiranim/varijantnim cjepivom proizvođača Moderna.

Preporuka o cijepljenju ovisi o dobi, zdravstvom stanju, prethodnom cijepljenju i preboljenju. Liječnik će vas na samom cijepljenju savjetovati o konkretnoj vrsti cjepiva koja je optimalna za vas, razlozima za cijepljenje s obzirom na vaše zdravstveno stanje, kao i o možebitnim kontraindikacijama.

Više o cijepljenju navedeno je u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo