Zdravlje

Zdravlje

Kronična bol je prošlost uz vibracijsku terapiju

Floridski stručnjaci tvrde kako je ova vrsta terapije jeftina, ne uključuje lijekova, a učinkovito suzbija kroničnu bol.

Mnogi rehabilitacijski centri su počeli koristiti vibracije za široku lepezu tegoba, kao što su artritis, bol u leđima, multipla skleroza, pretilost, osteoporoza, moždani udar… Tako su se istraživači Sveučilišta u Floridi odlučili istražiti ovaj fenomen.

Ispitanike su podijelili u tri skupine: one s fibromijalgijom, one s bolovima u glavi i vratu te osobama bez bolova. Svima su zagrijali kožu nadlaktice do točke kada toplina postaje bolna. Zatim su ispitanike podvrgnuli vibracijama visoke frekvencije koje su prodrjele kroz kožu, duboko u tkivo ruke. Stručnjaci su ustanovili kako se bol kod svih ispitanika smanjila za 40 posto kada su prošli “terapiju vibracijama”.

Njihovi su rezultati važni zbog nekoliko razloga – prvenstveno zato što vibracije mogu učinkovito suzbiti bol i to za malo novca. “Prvi je put ustanovljeno kako bezbolni stimulans može imati takav učinak na pacijente s fibromijalgijom”, tvrdi dr. Roland Staud, profesor reumatologije i kliničke imunologije Medicinskog centra Sveučilišta Florida.

Prema prethodnim istraživanjima, vibracije inhibiraju prijenos signala boli iz tijela do središnjeg živčanog sustava. Stručnjaci ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se točno ustanovio mehanizam suzbijanja boli uz pomoć vibracija.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo