Zdravlje

Zdravlje

Kurje oko je problem gotovo svih, a pojavljuje zbog stalnog pritiska

Foto: Shutterstock

Kurje oko nastaje zbog pritiska koji se stvara na određeni dio stopala, a pritisak može nastati zbog neudobne obuće, kao i zbog same deformacije stopala.

Do pojave kurjeg oka dolazi isključivo zbog pritiska. Dakle, ako je stopalo spušteno, nastat će na tabanu, većinom na predjelu jastučića. Moglo bi se reći da su takve kurje oči najgore, u smislu da se ne može puno napraviti kako bi se ono u potpunosti povuklo – navela je Ivana Buterin, majstorica pedikerka iz pedikerskog salona Fajfer, koji u Zagrebu djeluje još od 1938. godine, jedan je od prvih pedikerskih salona pokrenutih u Zagrebu.

Definirala je kurje oko kao izražene stožaste hiperkeratoze, a radi se o rožnatim kvrgama kože koje imaju jezgru tvrdog keratina u sredini, a koje je posebno bolno ako pritišće živac. Zadebljanja u obliku kurjih očiju nastaju na predjelima na kojima se pritisak ponavlja, a zapravo su zaštitna reakcija na pritisak.

Može nastati na tabanu, između prstiju, na prstima te ispod nokta. Dakle, gdje postoji jak pritisak, tu će se najvjerojatnije napraviti kurje oko – napomenula je pedikerka Buterin.

Ponovno pojavljivanje nastaje zbog opetovanog pritiska

Čak i nakon uklanjanja kurjeg oka u pedikerskom salonu, može doći do ponovnog pojavljivanja- i to već u roku dva tjedna. To najčešće znači da je problem građa samog stopala, odnosno da je došlo do deformacije i spuštanja stopala do te mjere da ni ortopedski uložak više ne poboljšava situaciju. Također, Buterin je naglasila kako i često kvrčenje prstiju može prouzrokovati kurje oko.

Ako je određeni prst deformiran u tolikoj mjeri da zglob izrazito strši gore, nažalost niti najudobnija cipela neće odgovarati stopalu. Ono što možemo je, kada je god to moguće, nositi obuću otvorenih prstiju kako bi uklonili pritisak sa zgloba prsta – objasnila je.

Kada kurje oko nastane između prstiju, najčešći je uzrok uska obuća te unatoč čišćenju – ako se nastavlja ista obuća nositi, može doći do ponovne pojave i to u roku od pola sata hodanja u tim cipelama. S druge strane, kurje oko koje nastaje ispod nokta posljedica je pritiska nokta na tkivo.

Raste li nokat u meso i još je k tome zadebljan, vrlo je vjerojatno da će ispod njega nastati kurje oko, ne čisti li se kanal nokta redovito – navela je pedikerka pedikerskog salona Fajfer.

Također, naglasila je kako se u praksi svakodnevno susreću s problemima kurjeg oka, odnosno da je to problem gotovo svakog korisnika usluge. Vrlo često ni sami nismo svjesni da imamo kurje oko jer ga ne osjetimo, no na tabanima se može pronaći i do petanest kurjih očiju koji tek nekada uzrokuju nelagodu.

To je jednostavno takav tip kože i genetski je uvjetovan kao i deformacije stopala o kojima smo prethodno govorili. Također, vrlo često mjesto na kojem susrećemo kurje oči su vanjske strane malih prstiju. Tu je jako važno birati kvalitetnu i širu obuću koja neće vršiti pritisak na prst. Često se susrećemo sa deformiranim i skvrčenim prsima te ne samo da se problemi javljaju na zglobu prsta već i na jagodici po kojoj korisnik usluge hoda – nadodala je.

Riješite se obuće koja je prouzrokovala kurje oko

Osim toga, navodi kako da oboljeli smatraju da do ponovne pojave dolazi jer kurje oko nije dobro očišćeno, odnosno izvađeno – no problem leži upravo u obući koja je i prouzrokovala zadebljanje te koju je potrebno izbjegavati.

Kada se kurje oko u potpunosti očisti, vidljivo je živo tkivo ispod kojeg su samo kapilare i živci. Nažalost, ne postoji terapija koja bi u potpunosti uklonila problem ako je prisutan pritisak. Ako je kurje oko posljedica nepravilne obuće potrebno ju je ukloniti, no radi li se o deformaciji stopala ili prstiju te samim time bilo koja cipela vrši pritisak na bolno mjesto, nažalost nema puno pomoći. Ono što korisnik usluge može učiniti je zamatati prst vatom ili nositi silikonska pomagala kako bi se ublažio pritisak – istaknula je pedikerka Buterin.

Kako prevenirati pojavu kurjeg oka?

Kao oblike prevencije savjetovala je nositi kvalitetnu i udobnu obuću, odnosno obuću koja nije preuska, kao što su balerinke te nošenje ortopedskih uložaka već od puberteta kako bi se spriječila deformacija samog stopala.

Također, savjetuje se nošenje silikonskih pomagala na određenim dijelovima stopala, to jest prstima i tabanima. Kada god je moguće, nositi otvorene prste, bilo kao papuče, natikače ili sandale. I naposljetku, redovito čišćenje kurjih očiju koje se neprestano vraćaju, pomaže da se one ne produbljuju, a samim time će manje boljeti. – navela je.

Pogledajte i zašto dolazi do uraslog nokta i saznajte što je zapravo atletsko stopalo.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo