Zdravlje

Zdravlje

Ljekarnici će od subote moći provjeriti je li pacijentima propisana samoizolacija

Shutterstock

Samo u petak prijepodne u Zagrebu je detektirano 18 građana koji su ušli u ljekarnu unatoč mjeri samoizolacije. U Hrvatskoj je potvrđena i lokalna transmisija, zbog čega se od svih građana i cijelog sustava očekuje podizanje sigurnosnih mjera i odgovornosti na višu razinu.

Zbog povećanog broja građana koji ne slijede preventivne mjere ponašanja vezane uz koronavirus, Hrvatska ljekarnička komora postrožila je kontrolu pacijenata u ljekarnama. Hrvatski nacionalni krizni stožer je smjernicama postupanja zdravstvenih radnika u suzbijanju širenja zaraze omogućio provjeru epidemiološkog statusa svih pacijenata s kojima zdravstveni radnici dolaze u kontakt.

Anksioznost, depresija, srčane bolesti… Zdravstvena stanja uz koja se organizam teže bori s koronavirusom

Samo u petak u jutarnjim satima u zagrebačke ljekarne ušlo je 18 ljudi koji su prekršili mjeru samoizolacije i time izravno ugrozili ostale pacijente i djelatnike ljekarni. Kompromitiranjem rada samo jedne ljekarne u ovim uvjetima, dovodi se u pitanje opskrba pacijenata neophodnim lijekovima, odnosno pojačava se pritisak na i gužve u drugim ljekarnama. U koordinaciji s Kriznim stožerom omogućeno nam je da od subote 21. ožujka uvidom u zdravstvenu iskaznicu pacijenta provjerimo je li mu određena mjera samoizolacije, pojasnila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Riječ je o implementaciji provjere epidemiološkog statusa osoba u centralnom informacijskom zdravstvenom sustavu (CEZIH). Stoga se mole svi građani da prije ulaska u ljekarnu ustupe svoju zdravstvenu iskaznicu ljekarniku, koji će potom spajanjem na CEZIH moći provjeriti epidemiološki status osobe posredstvom njezine zdravstvene iskaznice, odnosno provjeriti je li osobi dodijeljena mjera samoizolacije.

Ako se utvrdi da jest, ljekarnik će ju diskretno zamoliti da napusti ljekarnu te da zbog zaštite zdravlja i sigurnosti svih građana ispoštuje dodijeljenu mjeru i vrati se kući. U slučaju da netko u ljekarnu ulazi kako bi preuzeo lijekove za osobu u samoizolaciji, i ta osoba mora dati na uvid svoju zdravstvenu iskaznicu kako bi ljekarnik potvrdio da nije pod mjerama samoizolacije.

Ove dodatne mjere zaštite odlučili smo uvesti jer će ljekarne raditi cijelo vrijeme provođenja epidemioloških mjera i biti na usluzi svima građanima i u najtežim situacijama. Kao zdravstveni radnici koji sve svoje snage ulažu da budu na usluzi svojim pacijentima, dužni smo brinuti se o njima i zaštititi ih od potencijalne zaraze. Apeliramo na sve, budite odgovorni i zajedničkim snagama zaštitimo zajednicu od širenja epidemije. Molimo vas da prihvatite nove mjere koje smo uveli da zaštitimo vas, ali i nas koji moramo ostati do kraja na usluzi građanima, zaključila je Ana Soldo.

Simptomi koronavirusa: Kako znati da imate povišenu temperaturu bez toplomjera?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo